Soorten SOA’s

De meest voorkomende SOA onder jongeren, is chlamydia. Maar er zijn meer SOA’s zoals: genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en infectie met HIV (veroorzaker van Aids). Wat SOA’s precies zijn en hoe je ze oploopt, lees je op de website van SOAIDS Nederland.

SOA-test

Heb je klachten of ben je door je partner gewaarschuwd? Dan kom je in aanmerking voor een SOA-test. Hiervoor maak je een afspraak bij je huisarts. Ook kun je terecht op de SOA-poli van de GGD, mits  je voldoet aan één van de volgende criteria:

 • Je loopt een verhoogd risico op een SOA want:
  – je hebt als man seks met mannen;
  – je verdient geld met seks;
  – je komt uit een gebied waar veel soa’s voorkomen;
  – je hebt risicovolle sekspartners.
 • Je hebt klachten die wijzen op een SOA.
 • Je bent gewaarschuwd voor een SOA: een directe waarschuwing door een seksueel contact of de GGD.

Thuistest of afspraak

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een SOA-thuistest. Met een SOA-thuistest hoef je niet bij ons langs te komen, maar doe je gewoon thuis een test. Als je liever een afspraak wilt op de SOA-poli, om een van onze verpleegkundigen te spreken, dan kan dat ook. Benieuwd hoe een SOA onderzoek gaat? Bekijk de pagina SOA onderzoek, hier leggen we het voor je uit.

We hebben geen inloopspreekuur, je dient dus eerst een afspraak te maken voor een SOA-test. Zie onderaan deze pagina SOA afsprakenbureau. De spreekuren worden uitgevoerd door verpleegkundigen Seksuele Gezondheid en een SOA-arts. Ze vinden plaats op de volgende GGD-locaties:

 • Goes, Westwal 37: Iedere dinsdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur, met aanvullend om de week op donderdag een avondspreekuur tot 19.00 uur.
 • Middelburg, Kalverstraat 1 (Medisch Centrum Kalverstraat- MCK) Spreekkamer B03 : Iedere vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur.
 • Terneuzen, Wielingenlaan 2 (Zorgsaam ziekenhuis) Route 95 -Kamer MO 41: Iedere dinsdag in een even week van 12.00 tot 15.30 uur.

Chat

Wil je vooraf weten of het slim is om een SOA-test te doen? Vraag het via de advies.chat van SOA Aids Nederland. Advies.chat geeft advies, welke SOA-testen voor jou belangrijk zijn. En waar je het beste terecht kunt voor een test.