PrEP

Zorg en voorlichting

Wij geven voorlichting en zorg aan inwoners van de provincie Zeeland, die PrEP gebruiken of willen gaan gebruiken. Dit gaat via het spreekuur bij de GGD. De afspraken vinden plaats in Goes. Per aanvraag kijken we goed of het gebruik van PrEP een toegevoegde waarde heeft. Ook doen we HIV- en SOA-testen, inclusief Hepatitis C virusinfectie, en nierfunctietesten. We bespreken uitdrukkelijk het belang van deze controles en of contact met je huisarts gewenst is. Vanaf 1 september 2019 verstrekken we PrEP-medicijnen direct bij de GGD voor het tarief van €7,50 per 30 tabletten.

Voor wie is PrEP bedoeld?

Ons spreekuur is bedoeld voor inwoners van Zeeland, die PrEP willen gaan gebruiken. Wij volgen de Nederlandse PrEP richtlijn:

  • Homomannen of transgenders die in de afgelopen zes maanden anale seks zonder condoom hebben gehad, met een mannelijke partner met een onbekende HIV-status of met een bekende HIV-positieve partner die een (veronderstelde) detecteerbare viral load had.
  • Homomannen of transgenders die in de afgelopen zes maanden een anale SOA hebben gehad.
  • Homomannen of transgenders  die in de afgelopen zes maanden een Post-Expositie-Profylaxe (PEP) kuur hebben gebruikt.

Hoe kan ik mij aanmelden voor PrEP?

Maak een afspraak via het algemene nummer van het afspraken bureau 088 – 368 7600 (10 ct per minuut plus de eventuele kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon). Stuur je liever een mail naar het team seksuele gezondheid? Dat kan via soa@ggdzeeland.nl.

Omdat we over een beperkt budget beschikken is het aantal mannen  of transgenders dat we in deze regeling kunnen opnemen beperkt. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat je niet voor PrEP bij de GGD terecht kunt, in dat geval kun je contact opnemen met de huisarts.

 

PEP

PEP-kuur

PEP is een kuur van 4 weken. Op deze manier is de kans kleiner dat het virus zich kan innestelen. Hoe eerder je aan PEP begint, des te groter de kans dat je HIV-negatief blijft. Heb je door seks risico gelopen? Start dan de kuur het liefst zo snel mogelijk,  maar in ieder geval binnen 72 uur.

Hoe kom ik aan PEP?

  • Binnen kantooruren: via de huisarts of GGD-arts infectieziekten telefoonnummer 0113 249400.
  • Buiten kantooruren: via de huisarts (HAP) en SEH-ziekenhuizen

In alle gevallen indiceert de dienstdoende arts in overleg met de infectiologen uit het ziekenhuis de indicatie en schrijft het recept voor.

Gestart met pep na seksueel contact (ook bij zedendelicten)

Ben je met PEP gestart naar aanleiding van een onbeschermd seksueel contact? Bel dan, op de eerstvolgende werkdag, met de SOA-polikliniek van de GGD via 0113 – 249400. We bespreken dan met je waar en wanneer volledig SOA-onderzoek mogelijk is. Daarnaast maken we afspraken voor nacontroles.