Waaruit bestaat het SOA-onderzoek?

Voor de meeste bezoekers bestaat het SOA onderzoek uit een onderzoek naar Chlamydia en Gonorroe, eventueel aangevuld met onderzoek naar HIV, Lues/Syfilis en Hepatitis B. Soms vinden we ook andere SOA in je urine of uitstrijkje. In dat geval nemen we contact met je op voor eventuele behandeling.

Belangrijk voor het onderzoek

Om een zo betrouwbaar mogelijk onderzoek uit te voeren, raden wij je het volgende aan:

  • Kom tenminste twee weken na het (on)veilige seksuele contact. Heb je klachten? Kom dan eerder.
  • Heb je een vaste partner? Kom dan samen (NB voor beiden dient een aparte afspraak gemaakt te worden).
  • Gebruik je een antibioticakuur? Kom dan een week na het beëindigen van de kuur, voor onderzoek. Heb je klachten? Kom dan eerder.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek (consult) bestaat uit een aantal onderdelen. Dit is afhankelijk van je specifieke situatie.

Vragen (anamnese)

Als je in de onderzoekskamer bent, stelt de sociaal verpleegkundige je eerst een aantal vragen. Dit om duidelijkheid te krijgen, welke onderzoeken noodzakelijk zijn. Deze vragen gaan onder andere over je seksuele contacten. 

Chlamydia & gonorroe

Voor vrouwen gaat het om het zelf afnemen van een uitstrijkje uit de vagina. Dit kun je zelf doen op het toilet. De verpleegkundige legt je uit hoe dat werkt.
Voor mannen is het mogelijk om urine in te leveren. Tijdens het maken van een afspraak vragen we je, om op de dag van het onderzoek, ochtendurine mee te nemen in een potje. Dit potje koop je bij een apotheek of drogist.

Bloedonderzoek

Indien we bloed afnemen, wordt dit getest op Syfilis, HIV, en zo nodig hepatitis B.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld een kwartier tot een half uur. Maar dit kan door specifieke klachten of andere problematiek uiteraard langer duren.