Wacht niet te lang met de 2e prik

Na het halen van de 1e prik, krijg je na ongeveer een half jaar automatisch bericht om een afspraak te maken voor de 2e prik. Uit cijfers van het RIVM en de GGD blijkt dat vooral jonge mannen de 2e prik uitstellen. Het advies is echter om niet onnodig lang te wachten.

Interval van 5 maanden

Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV, heb je 2 prikken nodig. En tussen die 2 prikken moet minimaal 150 dagen (5 maanden) zitten. Daarom kun je de 2e prik pas krijgen als de 1e prik 5 maanden of langer geleden is. Na 1 juni 2024 is de HPV-prik voor jongvolwassenen niet meer gratis. Haal je de 1e prik na 2023? Dan kun je pas na 1 juni 2024 de 2e prik halen en moet je die zelf betalen. Dit kost ongeveer € 175 per prik.

Waarom een inhaalcampagne HPV

Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 1.600 mensen kanker door HPV. Vaccinatie maakt de kans op een HPV besmetting voor jezelf en je intieme contacten aanzienlijk kleiner en beschermt tegen verschillende soorten kanker. Op advies van de Gezondheidsraad kreeg iedereen tot en met 26 jaar die nog niet gevaccineerd was tegen HPV, een uitnodiging om dat alsnog te doen. Het ging in totaal om ruim 1,3 miljoen mensen geboren in 1996 t/m 2003; 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Voor de mannen was deze mogelijkheid nieuw. Veel vrouwen in deze leeftijdsgroep haalden de vaccinatie als tiener niet. Bijvoorbeeld omdat de vaccinatie toen nog relatief nieuw was of omdat hun ouders destijds besloten hun dochter niet te laten vaccineren. Maar veel vrouwen wilden de vaccinatie inmiddels wel. Daarom kregen zij in 2023 opnieuw de kans zich gratis te laten vaccineren.

Met of zonder afspraak

In de regio van GGD Zeeland kun je op diverse locaties een HPV-prik halen. Kijk hier voor adressen en openingstijden van onze priklocaties. Je kunt zonder afspraak binnenlopen. Liever een afspraak inplannen? Dat kan via 0800-1608 of via www.hpvafspraak.nl

Meer informatie: www.rivm.nl/nieuws/nog-niet-volledig-gevaccineerd-tegen-hpv-stel-je-prik-niet-langer-uit