Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2004? Dan heb je in Zeeland t/m 18 december 2023 de gelegenheid gehad om je eerste HPV vaccinatie te halen. Om lange tijd beschermd te zijn, heb je twee vaccinaties nodig. Tussen de eerste en tweede prik moet minstens vijf maanden zitten.

Let op! Een afspraak maken voor de 1e HPV vaccinatie is niet meer mogelijk.

2024

Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV, bestaat de serie uit twee vaccinaties. De 2e prik kun je nog tot en met 31 mei 2024 gratis halen. Let op! Er moet minimaal 5 maanden tussen beide prikken zitten. Heb je dus je 1e HPV vaccinatie gehad, dan mag je een afspraak bij ons maken voor je 2e HPV vaccinatie.

Afspraak voor 2e HPV vaccinatie

Bekijk onze contact pagina om een afspraak te maken voor je 2e HPV vaccinatie. Kies bij het maken van een afspraak eerst de locatie en vervolgens voor optie 5.

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

  • Neem je identiteitsbewijs mee naar de vaccinatie locatie. Zonder ID helaas geen prik!
  • Je krijgt de prik in je bovenarm. Trek daarom kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm kunt ontbloten;
  • Heb je last van prikangst? Vermeld dit bij aankomst op locatie, dan houden we hier rekening mee.

Meer informatie

  • Over HPV: Wat is het? Hoe krijg je het? Wat kunnen de gevolgen zijn?
  • HPV-vaccinatie: Waarom vaccineren? Hoeveel prikken? Welk vaccin? Welke bijwerkingen?
  • HPV Vaccinatie Keuzehulp: Kijk wat jij weet over het HPV-vaccin en wat voor jou belangrijk is om de vaccinatie wel of niet te nemen.
Veelgestelde vragen

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Er zijn verschillende soorten HPV. Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.

Hoe krijg je HPV?

HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. Veilig of onveilig. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Kan ik besmetting met HPV voorkomen?

HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie. Je kunt het ook meerdere keren krijgen. Condooms helpen niet genoeg om te zorgen dat je geen HPV krijgt.

Meer informatie over HPV vind je op de website van het RIVM.

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.

  • Neem je identiteitskaart en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
  • Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.
  • Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.

Ik ben nog geen 18, kan ik een HPV-vaccinatie krijgen?

Jongeren t/m 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging per brief voor.

Meer informatie: HPV-vaccinatie t/m 18 jaar.