Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Er zijn verschillende soorten HPV. Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.

Besmetting met HPV

HPV komt veel voor. Het virus is namelijk heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je 10 tot 15 jaar later kanker krijgen. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen.

Hoe krijg je HPV?

HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. Veilig of onveilig. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Kan ik besmetting met HPV voorkomen? 

HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie. Je kunt het ook meerdere keren krijgen. Condooms helpen niet genoeg om te zorgen dat je geen HPV krijgt.

Meer informatie over HPV vind je op de website van het RIVM.

Ja, ik wil die prik halen!

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan ontvang je, als man zijnde, in 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Vrouwen van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.

Je kunt zonder afspraak jouw prik halen op 1 van onze 10 vaccinatielocaties in Goes, Terneuzen, Middelburg, Vlissingen, Oostburg, Tholen, Heinkenszand, Zierikzee, Kruiningen en Hulst. Bekijk hier de priklocaties en openingstijden. Liever een afspraak inplannen? Dat kan via 0800-1608 of via www.hpvafspraak.nl

Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit een interval van minimaal 5 maanden. In de 5e maand na de eerste vaccinatie zal er vanuit het RIVM een bericht worden verstuurd met de oproep om een afspraak in te plannen voor de tweede vaccinatie.

HPV-vaccinatie t/m 18 jaar

Jongeren t/m 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging per brief voor. Meer informatie: HPV-vaccinatie t/m 18 jaar.

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.
•    Neem je identiteitskaart en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
•    Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.
•    Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.