Zie je tussen de data geen geschikte mogelijkheid voor jezelf, stuur dan een mailtje naar vaccinaties@ggdzeeland.nl met je naam, geboortedatum, telefoonnummer en natuurlijk de boodschap dat je gevaccineerd wilt worden tegen HPV. We nemen dan z.s.m. contact met je op, om te kijken naar een geschikte locatie en mogelijkheid. 

Voor wie is de HPV-vaccinatie jongvolwassenen?

Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kan zich in 2023 gratis laten vaccineren tegen HPV. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd.

Met of zonder afspraak op diverse priklocaties in de regio

In de regio van GGD Zeeland kun je op diverse locaties een HPV-prik halen. Kijk hier voor adressen en openingstijden van onze priklocaties. Je kunt zonder afspraak binnenlopen. Liever een afspraak inplannen? Dat kan via 0800-1608 of via www.hpvafspraak.nl

De vaccinatie

  • Neem je identiteitsbewijs mee naar de vaccinatielocatie. Zonder ID helaas geen prik!
  • Je krijgt de prik in je bovenarm. Trek daarom kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm kunt ontbloten.
  • Heb je last van prikangst? Vermeld dit bij aankomst op locatie, dan houden we hier rekening mee.

Meer informatie

  • Over HPV: Wat is het? Hoe krijg je het? Wat kunnen de gevolgen zijn?
  • HPV-vaccinatie: Waarom vaccineren? Hoeveel prikken? Welk vaccin? Welke bijwerkingen?
  • HPV Vaccinatie Keuzehulp: Kijk wat jij weet over het HPV-vaccin en wat voor jou belangrijk is om de vaccinatie wel of niet te nemen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Er zijn verschillende soorten HPV. Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.

Hoe krijg je HPV?

HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. Veilig of onveilig. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Kan ik besmetting met HPV voorkomen?

HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie. Je kunt het ook meerdere keren krijgen. Condooms helpen niet genoeg om te zorgen dat je geen HPV krijgt.

Meer informatie over HPV vind je op de website van het RIVM.

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.

  • Neem je identiteitskaart en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
  • Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.
  • Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.

Ik ben nog geen 18, kan ik een HPV-vaccinatie krijgen?

Jongeren t/m 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging per brief voor.

Meer informatie: HPV-vaccinatie t/m 18 jaar.