Dit initiatief van het RIVM en de GGD is gericht op jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Alleen tijdens de inhaalcampagne dit jaar is voor hen de vaccinatie gratis. Omdat er tussen de twee benodigde prikken minimaal vijf maanden zit, sporen de instanties met deze campagne aan snel in actie te komen.

Mis ‘m niet

Doel van de nieuwe campagne is de realisatie dat voor gratis volledige vaccinatie, een eerste prik voor de zomer noodzakelijk is. Alleen twee prikken zorgen voor langdurige bescherming tegen HPV en daar moet voldoende tijd tussen zitten. Ruim 1,3 miljoen 18- tot 27-jarigen ontvingen begin 2023 een uitnodiging – 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Voor jongvolwassen mannen was de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen HPV nieuw, een groot deel van de vrouwen is op jongere leeftijd al gevaccineerd.

Priklocaties en openingstijden

In de regio van GGD Zeeland kun je op diverse locaties een HPV-prik halen. Kijk hier voor adressen en openingstijden van onze priklocaties. Je kunt zonder afspraak binnenlopen. Liever een afspraak inplannen? Dat kan via 0800-1608. 

Over HPV en de vaccinatie

Het HPV-virus is zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat om zo’n 1.100 vrouwen en 400 mannen. Vaccinatie maakt de kans op HPV aanzienlijk kleiner. De HPV-vaccinatie beschermt tegen verschillende soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Het vaccin beschermt ook bij jongeren die al seksueel actief zijn. In Nederland werd de prik vanaf 2009 aan meisjes aangeboden, vanaf 2022 werden ook jongens uitgenodigd. Inmiddels zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden. Voor meer info of hulp bij het maken van een keuze is er www.hpvkeuzehulp.nl.

Zie ook: www.rivm.nl/nieuws/laatste-kans-gratis-hpv-vaccinatie-jongvolwassenen