Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Sinds januari 2023 is een vaccinatiecampagne tegen HPV gestart voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Voor wie is de prik?

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd. Deze groep krijgt tijdens de éénmalige inhaalcampagne in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren. Voor hen zijn de HPV-vaccinaties alleen in 2023 kosteloos beschikbaar. Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Kijk dan hier.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV.

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

Ja, ik wil die prik halen!

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan ontvang je, als man zijnde, in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Vrouwen van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.

Met de uitnodiging kun je via 0800-1608 of via www.hpvafspraak.nl een afspraak inplannen. Dit kan op 1 van onze 10 vaccinatielocaties in Goes, Terneuzen, Middelburg, Vlissingen, Oostburg, Tholen, Heinkenszand, Zierikzee, Kruiningen en Hulst. Bekijk hier de priklocaties en openingstijden. Let op: maak eerst een afspraak. Zonder afspraak kan je niet terecht.

Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit een interval van minimaal 5 maanden. In de 5e maand na de eerste vaccinatie zal er vanuit het RIVM een bericht worden verstuurd met de oproep om een afspraak in te plannen voor de tweede vaccinatie.

Wil je hulp bij het maken van je beslissing? Maak dan gebruik van de HPV Keuzehulp.

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.
•    Neem je identiteitskaart en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
•    Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.
•    Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.

Meer informatie over HPV en de vaccinatie vind je ook op de website van het RIVM.