Vaccinatie DTP-BMR voor 9-jarigen

In het jaar dat kinderen negen worden, komen ze in aanmerking voor een DTP- en BMR-vaccinatie. Dit zijn de laatste in de serie tegen de ziektes Difterie, Tetanus, Polio en Bof, Mazelen, Rodehond. Met deze prikken zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten.

De vaccinaties:

  • De BMR (Bof, mazelen, rodehond)-vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Kinderen krijgen twee keer de BMR-vaccinatie aangeboden, met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn. Na de 2e vaccinatie is meer dan 99% van de kinderen beschermd.
  • De DTP (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen. Aanvullende informatie:

Tijden en locaties

Jongens en meisjes die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Als hiervoor een uitnodiging ontvangt, willen we je vragen om:

  • je zo veel mogelijk te houden aan de aangegeven locatie en tijdstip;
  • de uitnodiging, de brief en ontvangen vragenlijst ingevuld mee te nemen.

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Dit betekent dat kleding met lange mouwen uit moet, houd hier rekening mee. Ben je verhinderd? Dan kun je terecht op een van de andere locaties en tijden, zoals vermeld op de achterzijde van de ontvangen brief.

Locaties

Oosterschelderegio

  • Goes, Kapelle, Noord-Beveland: 4 september 13.00 – 18.00
    Omnium (Goes), Zwembadweg 3
  • Borsele: 9 september 15.30 – 18.00
    De Stenge (Heinkenszand), Stengeplein 1
  • Reimerswaal: 3 september 15.30 – 18.00
    Dorpshuis de Meiboom (Krabbendijke), Kerkpolder 30
    Let op! Gewijzigde locatie.
  • Schouwen-Duiveland: 5 september 15.00 – 18.00
    Laco sportcentrum (Zierikzee), Lange Blokweg 27a
  • Tholen: 11 september 14.00 – 17.00
    Sporthal Meulvliet (Tholen), Zoekweg 8

Walcheren

  • Middelburg, Veere: 12 september 12.00 – 18.00
    Sporthal de Kruitmolen (Middelburg), Kruitmolenlaan 129
  • Vlissingen: 16 september 14.30 – 18.00
    Sporthal Baskenburg (Vlissingen), President Rooseveltlaan 733

Zeeuws-Vlaanderen

  • Hulst: 17 september 15.00 – 17.30
    Cultureel Centrum den Dullaert (Hulst), Sportlaan 24
  • Sluis: 10 september 15.30 – 17.30
    Sportcomplex de Eenhoorn (Oostburg), Baljuw Veltersweg 15
  • Terneuzen: 2 september 13.00 – 18.00
    PV Dow (Terneuzen), Vliegende Vaart 10
    Let op! Gewijzigde locatie.

Klachten na een vaccinatie

Na een vaccinatie kan een kind klachten krijgen. Dat is normaal. Jouw kind kan bijvoorbeeld koorts hebben. Of moe zijn en nergens zin in hebben.Het lichaam van uw kind maakt afweerstoffen en werkt dan hard.

  • Geef jouw kind met koorts extra drinken.
  • Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts.
  • Meestal heeft jouw kind binnen 2 dagen na de vaccinatie geen klachten meer.

Bron: Thuisarts.nl. Op deze website vind je meer informatie over klachten na het krijgen van een vaccinatie.

Toestemming gegevensuitwisseling

Vanaf 1 januari 2022 hebben alle JGZ-organisaties geïnformeerde toestemming ingevoerd voor het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien wordt de toestemming voor het uitwisselen van persoonsgegevens over vaccinaties met het RIVM digitaal vastgelegd. Lees hier meer over op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Veelgestelde vragen

Ik ben verhinderd, wat nu?

Probeer dan op een ander tijdstip of andere dag, of naar een andere locatie te komen. Neem wel altijd je oorspronkelijke oproepkaart mee naar de priklocatie.

Hoe kan ik doorgeven dat ik niet gevaccineerd wil worden?

Het is belangrijk om in dat geval de antwoordkaart in te vullen en op te sturen. Deze melding kan uitsluitend schriftelijk gedaan worden, rechtstreeks aan het RIVM. Alleen dat garandeert een goede registratie. De antwoordkaart zit in de envelop bij de oproep voor de vaccinatie.

Waar staan DTP en BMR voor?

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. Met deze vaccinatie zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten.

De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis -vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen.

Moet ik mij uitkleden wanneer ik de prik krijg?

Nee, dat hoeft niet. Je krijgt de prik in je bovenarm. Draag daarom loszittende kleding, zodat je je arm makkelijk uit je mouw kunt halen.

Welke papieren moet ik meenemen naar de priklocatie?

DTP/BMR vaccinatie: de oproepkaart en de inentingskaart(en). Deze laatste wordt meestal bewaard in het groene boekje van het consultatiebureau.

Baarmoederhalskanker (HPV): de oproepkaart voor vaccinatie HPV (waarop naam, adres en geboortedatum vermeld staan) en identificatiebewijs. Als je de oproepkaart vergeten bent of kwijt bent, moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen: ID-kaart of paspoort. Andere documenten (zoals brommer-/scooterrijbewijs of bibliotheekkaart) worden niet geaccepteerd!