Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neus-keelholte zonder dat je er ziek van wordt. Je kan dan wel een ander besmetten. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen.

Waar en wanneer wordt de MenACWY-vaccinatie gegeven?

Kinderen van 14 maanden krijgen voor deze vaccinatie een uitnodiging van het consultatiebureau. De vaccinatie wordt tegelijk met de BMR (Bof, mazelen, rodehond)-vaccinatie gegeven.

Deze worden gegeven in de bovenarm(en) en/of bovenbeen. De vaccinatie beschermt 10 jaar lang. Het vaccin tegen meningokokkenziekte wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt. Daardoor weten we dat het veilig is.

MenACWY-vaccinatie: ook voor jongeren

Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden.
Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.

Tijden en locaties

Jongens en meisjes die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Als hiervoor een uitnodiging ontvangt, willen we je vragen om:

  • je zo veel mogelijk te houden aan de aangegeven locatie en tijdstip;
  • De uitnodiging, de brief en ontvangen vragenlijst ingevuld mee te nemen.

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Dit betekent dat kleding met lange mouwen uit moet, houd hier rekening mee. Ben je verhinderd? Dan kun je terecht op een van de andere locaties en tijden, zoals vermeld op de achterzijde van de ontvangen brief.

Locaties

Oosterschelderegio

  • Goes, Kapelle, Noord-Beveland: 4 maart 12.30 – 18.00 uur
    Omnium (Goes), Zwembadweg 3
  • Borsele: 11 maart 15.30 – 18.00 uur
    De Stenge (Heinkenszand), Stengeplein 1
  • Reimerswaal: 6 maart 15.30 – 18.00 uur
    Dorpshuis de Meiboom (Krabbendijke), Kerkpolder 30
    Let op! Gewijzigde locatie.
    Dorpshuis De Meiboom (Krabbendijke), Kerkpolder 30
  • Schouwen-Duiveland: 5 maart 15.30 – 18.00 uur
    Laco sportcentrum (Zierikzee), Lange Blokweg 27a
  • Tholen: 14 maart 14.30 – 17.00 uur
    Sporthal Meulvliet (Tholen), Zoekweg 8

Walcheren

  • Middelburg, Veere: 13 maart 12.30 – 18.00 uur
    Sporthal de Kruitmolen (Middelburg), Kruitmolenlaan 129
  • Vlissingen: 19 maart 14.30 – 18.00 uur
    Sporthal Baskenburg (Vlissingen), President Rooseveltlaan 733

Zeeuws-Vlaanderen

  • Hulst: 12 maart 15.30 – 17.30 uur
    Cultureel Centrum den Dullaert (Hulst), Sportlaan 24
  • Sluis: 18 maart 16.00 – 17.30 uur
    Sportcomplex de Eenhoorn (Oostburg), Baljuw Veltersweg 15
  • Terneuzen: 7 maart 14.00 – 18.00 uur
    Let op! Gewijzigde locatie.

    PV Dow (Terneuzen), Vliegende Vaart 10

Klachten na een vaccinatie

Na een vaccinatie kan een kind klachten krijgen. Dat is normaal. Jouw kind kan bijvoorbeeld koorts hebben. Of moe zijn en nergens zin in hebben. Het lichaam van uw kind maakt afweerstoffen en werkt dan hard.

  • Geef jouw kind met koorts extra drinken.
  • Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts.
  • Meestal heeft jouw kind binnen 2 dagen na de vaccinatie geen klachten meer.

Bron: Thuisarts.nl. Op deze website vind je meer informatie over klachten na het krijgen van een vaccinatie.

Toestemming gegevensuitwisseling

Vanaf 1 januari 2022 hebben alle JGZ-organisaties geïnformeerde toestemming ingevoerd voor het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien wordt de toestemming voor het uitwisselen van persoonsgegevens over vaccinaties met het RIVM digitaal vastgelegd. Lees hier meer over op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Veelgestelde vragen

Ik heb de prik tegen meningokokken al op eigen initiatief gehaald, wat nu?

Behoor je niet tot de groep die dit jaar wordt uitgenodigd, maar heb je de prik op eigen initiatief al gehaald? Laat het dan weten aan het RIVM. Zij registreren de vaccinatie dan en je voorkomt hiermee dat je herinneringen krijgt. Je kunt je vaccinatie doorgeven per mail of per telefoon via (088) 68 98 940 of mail naar dvpzuid@rivm.nl.

Ik wil graag met iemand in gesprek over de vaccinatie tegen meningokokken, kan dat?

Wanneer je vragen hebt over jouzelf of je kind, kun je terecht bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD Zeeland. Via telefoonnummer: 0113-249400 of mail naar info@ggdzeeland.nl. Iedere werkdag is het van 09.00 – 10.30 uur telefonisch spreekuur, je krijgt dan direct een jeugdverpleegkundige aan de telefoon via telefoonnummer: 0800-0096.

 

Ik wil mijzelf/mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken, kan dat?

Als je (kind) niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door de komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat op eigen kosten doen bij de GGD.

Je kunt een afspraak maken via www.ggdreisvaccinaties.nl. 

Waarom krijgen niet alle kinderen een uitnodiging voor een prik?

Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor kinderen van 14 maanden en jongeren de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Jongeren spelen een grote rol in het verspreiden van meningokokken. Waarschijnlijk komt dit doordat jongeren meer sociale contacten hebben. Daarom hebben zij een grotere kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding.