3-11-2023

Er is op dit moment op landelijk niveau veel aandacht voor PFAS. We begrijpen dat mensen zich daar veel zorgen over maken. Daarnaast is het ook de realiteit dat we nog heel veel niet weten over de effecten op gezondheid.  We weten dat we via onze dagelijkse voeding en drinkwater al teveel PFAS binnenkrijgen. Om niet te veel PFAS binnen te krijgen is het advies om gevarieerd te eten.

Bodemonderzoek gemeente Reimerswaal

De gemeente Reimerswaal heeft in hun bodemonderzoeken ontdekt dat de concentratie van een vorm van PFAS in de bodem varieert en dat op een aantal plaatsen de gehanteerde bodemgrenswaarde wordt overschreden. Het is goed om dit nader te onderzoeken omdat er nog onbekend is hoeveel er in de groente wordt opgenomen. Als je weet hoeveel er in de groente wordt opgenomen kan er onderzocht worden hoe dit in mensen terecht komt.

Momenteel is er al veel onderzoek gedaan onder andere in Dordrecht en Vlaanderen maar specifiek over de opname in groente is minder bekend. Daarom is het goed dat de gemeente Reimerswaal hier onderzoek naar doet en dat deze kennis gebruikt kan worden.

Advies aan de gebruikers van de moestuinen in Reimerswaal

Als je in Reimerswaal een moestuin hebt waar je dagelijks het hele jaar door uit eet, is het advies om afwisselend te eten uit de moestuin en de winkel. Dit advies geldt tot de resultaten uit het onderzoek bekend zijn.