Gedurende de periode dat je kind opgroeit heb je contact met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD. De eerste vier jaar vindt dit contact met name plaats bij het consultatiebureau, door een team dat gespecialiseerd is in de zorg van nul tot vierjarige kinderen. We werken bij de GGD met vaste contactmomenten. Wanneer dat gewenst is voeren wij het Rijksvaccinatieprogramma uit.

De eerste 14 dagen

In de eerste 14 dagen na de bevalling komen wij twee keer bij je thuis op bezoek.

  • Na 4 à 7 dagen krijgt je kindje een hielprik en een gehoorscreening. Hiervoor komt een medewerker van de GGD bij jou thuis. Lees meer informatie over de hielprik en meer informatie over een gehoorscreening.
    Ben je benieuwd hoe de gehoorscreening en de hielprik worden uitgevoerd? Heleen laat het zien in onderstaand filmpje.
  • Na 10 à 14 dagen komt de jeugdverpleegkundige op bezoek. De jeugdverpleegkundige bespreekt de zwangerschap, de bevalling, de thuissituatie en hoe het gaat met moeder en kind. Tijdens dit bezoek kun je ook al je vragen en opmerkingen kwijt.

Je krijgt van ons de GroeiGids 0-4 jaar. Hierin staat belangrijke informatie over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Via www.mijnkinddossier.nl kun je de groei en ontwikkeling van je kind eenvoudig bijhouden en bewaren

Vaccinaties en onderzoek

Alle kinderen in Nederland worden gratis ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zo proberen we de jeugd zoveel mogelijk te beschermen tegen de meest voorkomende infectie- en kinderziekten. De eerste vier jaar ontvangt je kind de vaccinaties op het consultatiebureau. Je krijgt vanzelf een uitnodiging thuisgestuurd. 

Ook kijken we samen naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind. We bieden ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Via mijn kinddossier kun je afspraken inzien of verzetten en de groei en ontwikkeling bijhouden en bewaren.

De jeugdverpleegkundigen en artsen werken op diverse locaties in heel Zeeland. Dit kan op een consultatiebureau zijn, op een school of tijdens een bezoek bij je thuis.

Bekijk een overzicht van alle consultatiebureaus in jouw gemeente. 

Afspraak maken of wijzigen

Maandag t/m vrijdag 08.30 – 17.00 uur via telefoonnummer 0113 – 249315. 

Wijziging contactmomenten

Helaas raakt de landelijke schaarste aan jeugdartsen ook Zeeland. Om die reden zijn wij genoodzaakt om tijdelijk wijzigingen (in overleg met de inspectie) door te voeren in onze dienstverlening. Het contactmoment van 6 maanden komt per 1 januari 2022 te vervallen en het contactmoment 3,9 jaar wordt in het vervolg uitgevoerd door de jeugdverpleegkundigen, tenzij een artsenconsult noodzakelijk is.

Vragen aan de jeugdverpleegkundige rondom de gezondheid van uw kind

Als ouder/verzorger kun je bellen naar één centraal nummer voor vragen aan de jeugdverpleegkundige. Het nummer is 0800-0096 en is dagelijks bereikbaar (maandag t/m vrijdag) van 09.00 – 10.30 uur.