Op een aantal zwemlocaties in Zeeland kun je Japanse kruiskwallen aantreffen. Vanuit de monitoring in het verleden weten we dat de kruiskwallen voornamelijk worden aangetroffen op de lijn Kortgene-Wolphaartsdijk van begin juli tot en met de 2e week van augustus. Daarom geeft Provincie Zeeland voor de locaties Wolphaartsdijk Schelphoek, Kortgene Westbermweg en Kortgene Paardekreek een waarschuwing af voor de kruiskwallen.

Kruiskwallen

Kruiskwallen zijn voor het merendeel van de zwemmers onschadelijk. Na een steek van de kruiskwal kan jeuk, een prikkend gevoel en een rode huid ontstaan. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info ga je naar  https://www.ggdzeeland.nl/onderwerp/japanse-kruiskwal/

Oesters

Op de bodem van het Veerse Meer vind je Japanse oesters. Deze oesters komen zowel op een harde als op een zachte bodem voor en kunnen ook onder een laag zand zitten, Als je met je blote voeten de scherpe schelp raakt, kun je snijwonden oplopen.

Hoe zwem je veilig in het Veerse Meer?

Kruiskwalletjes vind je tussen wieren of andere waterplanten in brak of zout water met weinig stroming. Blijf daarom uit de buurt van waterplanten en wieren als je gaat zwemmen.

Trek waterschoenen aan als je een duik neemt. Zo voorkom je dat je per ongeluk met je blote voeten op een oester trapt. Spring en duik niet van aanlegsteigers of van de wal in het water. Zwem niet in de buurt van bruggen, gemalen, sluizen of scheepvaartroutes.

Op zwemlocaties waar Japanse kruiskwallen en/of oesters kunnen voorkomen, staan borden om zwemmers te waarschuwen. Wees echter altijd alert. Ook op andere locaties kan een oester of kruiskwal voorkomen.

www.zwemwater.nl

Bij een officiële zwemplaats weet je zeker dat het er schoon en veilig is. We adviseren je om altijd op een officiële zwemlocatie te gaan zwemmen.

Op www.zwemwater.nl staan alle aangewezen zwemlocaties in Zeeland. Op deze website lees je ook of er ergens een waarschuwing of een zwemverbod is. Op locaties die niet zijn aangewezen, vinden geen controles plaats.