Hepatitis B-vaccinatie

Mannen, die seks hebben met mannen en voor wie seks zijn werk is, kunnen zich gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur is het team Seksuele Gezondheid van GGD Zeeland aanwezig op de infomarkt op het Bleekveld.

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening, die de lever ernstig kan beschadigen en die zeer besmettelijk is. Het virus wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact en via bloed-bloed contact. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen vaccinatie kan Hepatitis B volledig voorkomen. Mannen die seks hebben met mannen en voor wie seks zijn werk is lopen extra risico op Hepatitis B, daarom kunnen zij zich gratis en anoniem vaccineren.

HPV-vaccinatie

Jongeren geboren tussen 1996 en 2003 kunnen zich gratis laten vaccineren tegen het Humaan papillomavirus (HPV). Vanaf 13.00 tot 15.00 uur is het HPV-team van GGD Zeeland aanwezig op de infomarkt op het Bleekveld. Het HPV-virus is zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Alleen in 2023 kunnen jongvolwassenen (19 t/m 26 jaar) zich bij de GGD kosteloos laten vaccineren tegen HPV. Voor een optimale bescherming zijn 2 prikken nodig met minimaal een half jaar ertussen. Haal je eerste prik daarom vóór 1 juli. Want alleen dan kun je in 2023 nog beide prikken krijgen.

Mpox-vaccinatie

Cis- en transmannen en transvrouwen die seks hebben met homo- of bi-mannen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen mpox (apenpokken). Vanaf 13.00 tot 16.00 uur is het team Seksuele Gezondheid van GGD Zeeland hiervoor aanwezig op de infomarkt op het Bleekveld.

Mpox wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes en scheurtjes in de huid. Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via vocht uit de blaasjes of druppels uit de mond of keel, hoewel deze kans momenteel als laag wordt ingeschat. Mpox is een virusinfectie. De infectie verloopt meestal mild. Het virus is wel besmettelijk en je kunt er goed ziek van zijn.

Niet op Roze Zaterdag maar toch laten vaccineren tegen hepatitis B, HPV en Mpox?

Maak voor de hepatitis B-vaccinatie een afspraak bij het afsprakenbureau Seksuele Gezondheid van GGD Zeeland via 088 – 368 7600.

Voor de HPV-prik kun je in de regio op diverse locaties zonder afspraak terecht. Kijk hier voor adressen en openingstijden van onze priklocaties. Liever een afspraak inplannen? Dat kan via 0800-1608.

Stuur voor de Mpox-vaccinatie een mail naar vaccinatiempox@ggdzeeland.nl met je naam, geboortedatum en het telefoonnummer waarop wij jou kunnen bereiken. Wij bellen je dan voor het inplannen van je vaccinatie.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade. Roze Zaterdag is er voor iedereen, en er is voor ieder wat wils. Goes is op 17 juni gaststad voor Roze Zaterdag.