Menu

Peuter

Voor de meeste ouders is de peutertijd een intensieve periode waarin je tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die momenten waarop je kind iets voor het eerst doet. Daarnaast verlegt je peuter grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

 

Vaste contactmomenten en onderzoek

De Jeugdgezondheidszorg werkt met vaste contactmomenten. Wanneer je kind anderhalf jaar is, krijg je een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit 18-maanden-consult blikken jullie terug op de zuigelingenperiode. Ook is het een goed moment om te kijken naar wat ouders tijdens de peutertijd te wachten staat. In deze periode bezoekt je kind drie keer het consultatiebureau. De arts of jeugdverpleegkundige onderzoekt je kind. Met hem of haar kun je ook de ontwikkeling en opvoeding bespreken. Ook krijgt je kind in deze periode een ogentest. Je kunt dit thuis alvast oefenen.

Vragen?

Het kan natuurlijk zijn dat je vragen hebt over de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige in jouw regio.

 

Meer informatie over:

De ogentest

 

Bekijk hier het filmpje over de ogentest

 

Cursusaanbod

Cursus ‘Peuter in zicht’

De cursus biedt ouders de mogelijkheid om gezamenlijk over de opvoeding van hun kinderen te praten, ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen. De cursus wordt gegeven door jeugdverpleegkundigen van de GGD. Het doel is om op deze manier ouders een steuntje in de rug te geven. Het is een doe-cursus met onder andere thuisopdrachten. Vervolgens wordt er ingegaan op de ontwikkeling van peuters.

 

Cursusaanbod

Het cursusaanbod voor ouders of verzorgers van kinderen van 0 tot 4 jaar verschilt per regio. Ook worden vaak cursussen gegeven door het CJG bij jou in de buurt. Het aanbod verschilt per regio. Kies daarom hier de regio waarin je woont:

 

Borsele

Goes-Noord-Beveland

Kapelle

Reimerswaal

Schouwen-Duiveland

Tholen

Walcheren

Zeeuws-Vlaanderen

 

App Gezonde Peuter

Een gezonde en vrolijke peuter, wie wil dat niet? Download de gratis app Gezonde Peuter met informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders. De app is gekoppeld aan het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.

Nieuwsgierig?

Kies hieronder voor de App Store voor iPhone of iPad of voor Google Play voor Android telefoons of tablets om de app te downloaden.