Alle reguliere Zeeuwse middelbare scholen zijn gevraagd om mee te doen. Om betrouwbare informatie te verzamelen over de gezondheid van de jeugd is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. Wanneer alle scholen meedoen is het mogelijk om de cijfers op gemeenteniveau analyseren. Dit is belangrijk voor het lokale gezondheidsbeleid. Hoe meer scholen meedoen, hoe beter het beeld is dat lokale en landelijke bestuurders krijgen van de jeugd. En hoe gerichter er beleid kan worden gemaakt.
Wat gebeurt er met de resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021?
Op lokaal, regionaal én landelijk niveau ontstaat een beeld hoe het gaat met de gezondheid en het welzijn van jongeren. De resultaten zijn essentieel bij het maken van toekomstgericht gezondheidsbeleid en helpen het ministerie van VWS en gemeenten om nog beter te bepalen waar de nadruk moet liggen op het bieden van zorg en ondersteuning aan jongeren.
Het RIVM publiceert de gegevens op volksgezondheidenzorg.info en RIVM statline. De GGD rapporteert de cijfers in tabellenboeken aan de gemeente en in een rapportage aan de betreffende scholen.
De school ontvangt van de GGD een rapportage (schoolprofiel) met daarin de gemiddelde resultaten van haar leerlingen. Met deze rapportage krijgt de school een indruk van de leefstijl en gezondheid van de leerlingen en de factoren die daarop van invloed zijn, maar ook een indruk van hoe de leerlingen de sfeer op school ervaren. De school is eigenaar van de schoolrapportage en bepaalt zelf of andere organisaties de gegevens mogen zien.
Worden leerlingen en hun ouders/verzorgers zelf ook geïnformeerd over het onderzoek en de privacy?
Ja, ouders/verzorgers en leerlingen ontvangen, via zijn of haar school, een e-mail met daarin alle informatie over de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021.
Hoe veilig is het systeem dat wordt gebruikt voor de vragenlijst?
De vragenlijst is geprogrammeerd door I&O Research (ISO 27001 gecertificeerd). Er is gebruikt gemaakt van Unicom Intelligence als softwarepakket voor de online vragenlijst. De vragenlijst wordt gehost bij Artax op een ISO 27001 gecertificeerde en aangewezen server voor de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd. De beveiliging van de server wordt regelmatig getest met een pen & hacktest die een gespecialiseerde, externe partij uitvoert. Daaruit blijkt dat de omgeving goed is beveiligd en geen kwetsbaarheden heeft. GGD GHOR Nederland en I&O Research hebben daarnaast een verwerkersovereenkomst gesloten.
Voldoet het onderzoek aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)?
De GGD voert dit onderzoek uit conform de AVG wet- en regelgeving. In dit onderzoek worden voldoende beveiligingsmaatregelen genomen om gegevens te beveiligen tegen verlies en tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking. Bijvoorbeeld door het gebruik van een beveiligde website waar de leerlingen hun vragenlijst invullen.
Hoe zit het met de privacy van leerlingen?
Bij het onderzoek is de privacy van leerlingen gewaarborgd. Leerlingen hoeven niet in te loggen. Zij vullen de vragenlijst in via een algemene link. Deze link is uniek voor elke school, op die manier weten we op welke school de vragenlijst is ingevuld. In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar een naam, geboortedatum, adres of BSN-nummer. De GGD vraagt alleen de viercijferige postcode, zodat de GGD de gegevens op gemeenteniveau kan analyseren. Voor elk onderzoek is het verplicht om een privacyverklaring op te stellen. Klik hier voor de privacyverklaring van de Corona Gezondheidsmonitor 2021.
Waarom krijgen de jongeren geen uitnodiging om de vragenlijst thuis in te vullen?
Het is bekend dat meer jongeren de vragenlijst invullen als dit gezamenlijk op school wordt gedaan in de klas, dan wanneer ze dat thuis moeten doen. Het geeft dus een betere respons. Ook voorkomen we zo dat ouders ‘meekijken’ bij het invullen. We willen dat jongeren 100% eerlijk kunnen zijn, ook over gevoelige onderwerpen zoals alcohol, roken, drugs en seksualiteit.
Wat hebben leerlingen zelf aan deze extra uitvraag?
Het invullen van de vragenlijst kan jongeren zelf aan het denken zetten over een gezonde leefstijl. Leerlingen die meer willen weten over hun gezondheid of vragen, worden op het einde van de vragenlijst doorverwezen naar websites met goede en betrouwbare informatie. Uiteindelijk is deze extra uitvraag ook bedoeld om de juiste (na)zorg te kunnen bieden aan jongeren na de coronaperiode met gezondheidswinst als gevolg.
Waarom is deze extra uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd nodig?
Normaliter vindt de Gezondheidsmonitor Jeugd elke vier jaar plaats. Dit jaar is een extra monitor ingelast vanwege corona. Tijdens en na de coronacrisis is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe het gaat met de Nederlandse jongeren. De coronacrisis kan namelijk op psychisch, emotioneel, sociaal en/of lichamelijk vlak gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, maar ook aan verslechterde beweeggewoontes die er door de crisis wellicht zijn ingeslopen. De resultaten leveren handvatten voor de (na)zorg aan jongeren tijdens en na de coronacrisis.
Landelijk wordt er door het RIVM en de GGD’en al onderzoek gedaan naar het welbevinden onder de bevolking van 16 jaar en ouder. Een grootschalig onderzoek onder jongeren/scholieren is nog niet gedaan. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft daarom extra geld toegekend aan de GGD’en om dit onderzoek te kunnen uitvoeren. De GGD’en voeren de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 uit in het kader van het ZonMw-programma COVID-19. In dit onderzoek wordt samengewerkt met GGD GHOR Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
Zijn leerlingen verplicht om deel te nemen aan de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021?
Nee, deelname aan de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 is geheel vrijwillig. Alle ouders/verzorgers én leerlingen worden vooraf geïnformeerd over het onderzoek.
Wilt u niet dat uw zoon of dochter meedoet aan de Corona Gezondheidsmonitor 2021? Dan kunt u dit doorgeven aan de school zonder dat u hiervoor een reden hoeft op te geven. Ook als een leerling zelf niet mee wilt doen, dan kan hij of zij dit (ter plekke) aangeven. Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het echter belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen aan het onderzoek.