Veelgestelde vragen

Zijn er PFAS-normen voor oppervlaktewater?

Het RIVM heeft advieswaarden opgesteld voor PFAS in oppervlaktewater, zoals meren, rivieren en sloten. Deze advieswaarden geven aan hoeveel PFAS in het water mogen zitten zodat mensen hun hele leven lang, elke dag veilig vis daaruit kunnen eten. GGD Zeeland gebruikt deze normen om te adviseren over consumptie van bijvoorbeeld vis uit de Westerschelde.

Voor het besproeien van moestuinen zijn geen advieswaarden vastgelegd voor PFAS. Het RIVM heeft wel een geschatte risicogrens opgesteld voor PFOS in water. Als de concentratie in het water lager is dan deze waarde, dan verwacht het RIVM geen nadelige effecten door PFOS als het water wordt gebruikt voor het besproeien van moestuinen.

Kan ik nog veilig zwemmen in de Westerschelde?

Ja, zwemmen in de Westerschelde op officieel aangewezen zwemwaterplekken is veilig.

GGD Zeeland verwacht geen gezondheidsrisico’s door PFAS van zwemmen in de Westerschelde. Dat blijkt uit extra metingen die Rijkswaterstaat heeft gedaan en die door het RIVM geanalyseerd zijn.

Naast PFAS wordt ook de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid van zwemwater in de gaten gehouden door de overheid. Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties. Op de website van zwemwater.nl zijn alle aangewezen locaties te vinden, inclusief actuele informatie.

Kan slootwater een PFAS gezondheidsrisico geven?

Kinderen of volwassenen die in contact komen met slootwater kunnen PFAS binnenkrijgen. Daarnaast kan PFAS in groenten en fruit terechtkomen als het slootwater wordt gebruikt om groenten of fruit te besproeien.

Iedereen in Nederland krijgt al PFAS binnen via voeding en drinkwater. Als kinderen of volwassenen af en toe contact hebben met het slootwater, is de extra hoeveelheid PFAS die zij binnenkrijgen gering. Het gezondheidsrisico is dan klein. Dit geldt ook wanneer mensen af en toe groenten of fruit eten die zijn besproeid met het slootwater.

Mijn hond of kat heeft gedronken/gezwommen in binnenwater. Moet ik mij zorgen maken?

De GGD heeft geen expertise over gezondheidseffecten bij dieren. Als u zorgen heeft over uw huisdier of als uw huisdier klachten heeft dan kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts

Bevat zeeschuim ook PFAS?

Ja, het aanraken of binnen krijgen van zeeschuim leidt tot extra PFAS-blootstelling. De algemene adviezen voor het zwemmen in open water zijn in dit geval ook van toepassing. Zo is het verstandig om na het zwemmen te douchen en je kinderen en huisdieren geen zeeschuim te laten inslikken. Daarnaast is het verstandig altijd je handen te wassen voor het eten. Dit is een algemene hygiëne maatregel.