Veelgestelde vragen

Hoe word je blootgesteld aan PFAS?

Door voeding, drinkwater en het gebruik van PFAS-houdende producten, zoals impregneermiddel voor textiel en smeermiddelen, of als deze producten bij het afval terechtkomen. PFAS ‘overleven’ namelijk de afvalverbranding en kunnen in de rioolwaterzuivering niet goed uit het afvalwater verwijderd worden. Andere manieren om PFAS binnen te krijgen is via lokaal geteelde gewassen op PFAS-houdende grond of lokaal gevangen vis uit PFAS-houdend oppervlaktewater, zoals de Westerschelde.

Hoe komt PFAS in het lichaam?

De meeste PFAS krijg je binnen via je eten en drinkwater. PFAS komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, voornamelijk in vis, schaal- en schelpdieren, maar ook in (zee)groenten, fruit, aardappelen en eieren. Ook door het drinken van kraanwater krijgen we PFAS binnen. Daarnaast kun je ook kleine beetjes PFAS binnenkrijgen, bijvoorbeeld als je grond binnenkrijgt of met PFAS vervuild zwemwater.

Aan de inname via eten en drinken kun je zelf weinig doen, behalve variëren in voedsel om een eenzijdige blootstelling aan voedingsmiddelen die PFAS bevatten te voorkomen. We adviseren om groente en fruit altijd af te spoelen met water, je handen te wassen als je in de (moes)tuin hebt gewerkt en te voorkomen dat je zwemwater met PFAS inslikt.

Andere manieren om PFAS binnen te krijgen is via de lucht (inademen) of via de huid. Als je producten met PFAS gebruikt, bijvoorbeeld smeermiddelen of impregneermiddelen, kunnen stofdeeltjes vrijkomen in de lucht die je inademt. In beperkte mate kan PFAS in waterafstotende kleding of cosmetica door de huid in het lichaam terecht komen. In zeer beperkte mate wordt PFAS door de huid opgenomen tijdens zwemmen. Dit is veel minder dan de opname door het inslikken van zwemwater met PFAS.