Op een aantal zwemlocaties in Zeeland kun je Japanse kruiskwallen aantreffen. Momenteel wordt de kruiskwal vooral gezien in het oosten van het Veerse Meer. Kruiskwallen zijn voor het merendeel van de zwemmers onschadelijk. Na een steek van de kruiskwal kan jeuk, een prikkend gevoel en een rode huid ontstaan. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: https://www.ggdzeeland.nl/onderwerp/japanse-kruiskwal/

Op de bodem van het Veerse Meer vind je Japanse oesters. Deze oesters komen zowel op een harde als op een zachte bodem voor en kunnen ook onder een laag zand zitten, Als je met je blote voeten de scherpe schelp raakt, kun je snijwonden oplopen.

Hoe zwem je veilig in het Veerse Meer?

  • Kruiskwalletjes vind je tussen wieren of andere waterplanten in brak of zout water met weinig stroming. Blijf daarom uit de buurt van waterplanten en wieren als je gaat zwemmen.
  • Trek waterschoenen aan als je een duik neemt. Zo voorkom je dat je per ongeluk met je blote voeten op een oester trapt. Dat kan namelijk vervelende snijwonden opleveren.
  • Spring en duik niet van aanlegsteigers of van de wal in het water.

Op zwemlocaties waar Japanse kruiskwallen en/of oesters voorkomen, staan borden om zwemmers te waarschuwen.

Controles op zwemplaatsen

Buiten zwemmen mag in Nederland overal, behalve als duidelijk staat aangegeven dat het verboden is. Het is bijvoorbeeld verboden om te zwemmen als dat gevaarlijk is door scheepvaartverkeer op kanalen, of bij bruggen en sluizen. Elk jaar wijst de Provincie plaatsen aan waar je veilig buiten in de natuur kunt zwemmen.

www.zwemwater.nl

Op https://www.zwemwater.nl/vind je alle aangewezen zwemlocaties in Zeeland. Op deze website lees je ook of er ergens een waarschuwing of een zwemverbod is. Op locaties die niet zijn aangewezen, vinden geen controles plaats.

Zie ook: Zo zwem je veilig in het Veerse Meer | Provincie Zeeland