De Twijfeltelefoon, bereikbaar op 088-7555777, is al langer een preventieplatform waar mensen vragen kunnen stellen over de HPV- en griepvaccinatie, het bevolkingsonderzoek darmkanker, voorbehoedsmiddelen en nu dus de vaccinaties tegen de kinderziekten mazelen en kinkhoest. Want met de dalende vaccinatiegraad neemt ook het aantal kinderen dat mazelen of kinkhoest krijgt in Nederland toe. En dat is zorgelijk. 

Feitelijk juiste informatie 

De Twijfeltelefoon is niet bedoeld om mensen over te halen hun kinderen te laten vaccineren. “We merken dat er veel onzinverhalen rondgaan over vaccinaties, waardoor ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven. Bij de Twijfeltelefoon kunnen ouders hun vragen stellen en twijfels uiten. Zij krijgen feitelijk juiste informatie, waardoor ze zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma’, aldus Robin Peeters, een van de initiatiefnemers van de Twijfeltelefoon. 

Mensen kunnen de Twijfeltelefoon bellen met vragen over de ziektes mazelen en kinkhoest, over de vaccinaties, waarom vaccineren belangrijk is en over de bijwerkingen van vaccinaties. De Twijfeltelefoon kan geen antwoord geven op vragen over vaccinatiebewijzen en kan ook geen afspraken maken voor vaccinaties. Dit laatste kan wel de Jeugdgezondheidszorg in de eigen regio.

Het telefoonnummer van de Twijfeltelefoon is 088-7555777. De Twijfeltelefoon is een samenwerking van het Erasmus MC en de huisartsen in de regio. De lijn is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar.