Samen kunnen we huidkanker voorkomen
Uniek: GGD Zeeland tekent met vijf Zeeuwse gemeenten Zonvenant van Nationaal Huidfonds.

Onze inwoners beschermen tegen huidkanker. Daar zetten we ons natuurlijk graag voor in”, aldus Joke Gaemers, directeur van GGD Zeeland. Op vrijdag 5 juli ondertekende de GGD daarom het Zonvenant, een initiatief van het Nationaal Huidfonds. Hiermee zet GGD Zeeland zonbescherming actief op de agenda. Voor meer bewustwording over de schadelijke gevolgen van uv-straling en meer kennis over hoe je huidschade en huidkanker kunt voorkomen. Tevens heeft de GGD vijf gemeenten bereid gevonden zich ook hiervoor in te zetten. Uniek in Nederland, want zij zijn de eerste gemeenten die het Zonvenant tekenen.

GGD Zeeland kreeg begin dit jaar samen met twee Noord-Hollandse GGD’en ruim € 2 miljoen financiering van KWF voor een 4-jarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van de Zeeuwse kustgemeenten beter worden beschermd tegen huidkanker.
Daarbij hebben vijf gemeenten zich aangesloten;  Sluis, Terneuzen, Veere, Schouwen-Duiveland en Reimerswaal. Zij voeren samen met GGD Zeeland het 4-jarig project uit en tekenen nu dus ook gezamenlijk het Zonvenant van het Huidfonds, waarmee zij beloven zich actief in te zetten  om zonveilig gedrag in Zeeland vanzelfsprekend te maken.

De zon is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker

Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (cijfers 2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Langs de Zeeuwse kust komt deze vorm van kanker zelfs bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas van IKNL.
Er overlijden elk jaar zo’n 1.000 mensen aan in Nederland. Op dit moment heeft elke nieuwe generatie een grotere kans op huidkanker dan de generatie daarvoor. Waar nu nog 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt, wordt dat 1 op de 4. En in Nederland groeit dat aantal harder dan in andere Europese landen. Blootstelling van de huid aan uv-straling geeft altijd huidschade en is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.

Weren, kleren, smeren

Gelukkig zijn er drie eenvoudige maatregelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. Check in de ochtend de zonkracht en neem vanaf zonkracht 3 of hoger zonbeschermingsmaatregelen. Door te weren (zoek de schaduw op), kleren (draag bedekkende (uv-werende) kleding, hoed en zonnebril) en smeren (minimaal factor 30 met uv-A-filter, herhaal dit elke twee uur). Helaas is het toepassen van deze maatregelen nog lang niet vanzelfsprekend. Er is dus actie nodig! 

Samen kunnen we de explosieve groei stoppen

Met het Zonvenant wil het Huidfonds zoveel mogelijk partijen laten samenwerken om zonveilig gedrag vanzelfsprekend te maken. Om daarmee met elkaar de explosieve groei van huidkanker een halt toe te roepen. GGD Zeeland onderschrijft de noodzaak tot het voorkomen van huidkanker en gaat hier een actieve rol in spelen.

“Als strategische partner van het Zonvenant willen wij organisaties zoals buitensportverenigingen, scholen, kinderopvanglocaties en organisaties met buitenwerkers stimuleren om met ons op te trekken in het voorkomen van huidkanker. Sluit je aan bij het Zonvenant, daartoe roep ik jullie graag op”, aldus Joke Gaemers.

#voorkomhuidkanker via het Zonvenant

Het Nationaal Huidfonds faciliteert en ontzorgt deelnemende organisaties om zonbescherming zo makkelijk mogelijk te maken. Het Zonvenant is een interventie van het Nationaal Huidfonds in het kader van #VoorkomHuidkanker. Met het Zonvenant wordt een beweging in gang gezet om de belangrijkste risicogroepen voor huidkanker handvatten te bieden om huidkanker te voorkomen. Meer weten? Ga naar huidfonds.nl/zonvenant. Meer informatie over huidkanker is te vinden op www.voorkomhuidkanker.nl.