Mensen met een diploma van het basisonderwijs, een vmbo of mbo niveau 1 opleiding, weinig inkomen en/of een migratieachtergrond ervaren hun gezondheid vaak als minder goed. Zij leven gemiddeld zes jaar korter en vijftien jaar in minder goede ervaren gezondheid. Dit in vergelijking tot mensen met een hbo- of wo-opleiding opleiding en hoger inkomen (Pharos). De impact van gezondheidsachterstanden is groot doordat mensen worden belemmerd om volledig mee te kunnen doen in de samenleving.

GGD Zeeland streeft in samenwerking met Pharos voor een toekomst met gelijke gezondheidskansen voor iedereen. Pharos organiseert deze week van 18-21 maart de week van de gezondheidsverschillen met een interactief programma ‘En ze leefden niet even lang en gelukkig’. GGD Zeeland heeft voor deze gezamenlijke ambitie een pagina gemaakt om gemeenten te inspireren, handvatten te bieden en samen aan de slag te gaan.

Op deze pagina vinden jullie data van de gemeenten, achtergrondinformatie, links naar relevante landelijke websites en stappen die gemeenten en organisaties kunnen zetten om met het thema aan de slag te gaan. Wij trekken daarin graag samen met de gemeenten op en nemen daarin een proactieve rol aan. Hebben jullie vragen of goede ideeën? Neem gerust contact met een van de adviseurs of onderzoekers op via: Adviespubliekegezondheid@ggdzeeland.nl. 

Bekijk via deze link de pagina.