Uit voorzorg geldt daarom een negatief zwemadvies door verminderde waterkwaliteit voor het strand bij Groede (Nieuwesluis). De oorzaak van de overschrijdingen is nog onbekend.

Nader onderzoek

De bacteriën E-Coli en IE overleven slechts kort in zout water. Inmiddels is het al vaak eb en vloed geweest op het strand. De kans is daarom groot dat de zwemwaterkwaliteit inmiddels alweer goed is. Vandaag, vrijdag 18 augustus heeft Rijkswaterstaat een nieuw monster genomen om te constateren of het gaat om een incident. Onderzoek naar het vaststellen van bacteriën duurt een aantal dagen. Maandag 21 augustus zijn de resultaten bekend.

Voorzorgsmaatregelen

Uit voorzorg geldt tot en met maandag 21 augustus een negatief zwemadvies voor strand Groede en een waarschuwing voor Breskens Badstrand door een mogelijk verminderde waterkwaliteit. Vooral mensen met een slechte gezondheid wordt gevraagd op te passen met zwemmen. Wethouder Cees Liefting van de gemeente Sluis: “De metingen van Rijkswaterstaat zijn een momentopname. Het is voor het eerst dat we te maken hebben met een dergelijke constatering. We hopen dat er sprake is van een incident; dat zal maandag uit aanvullend onderzoek blijken. We vinden het belangrijk geen risico te nemen en hanteren daarom ook op advies van de GGD en in samenspraak met Provincie Zeeland een negatief zwemadvies bij Strand Groede.”

Meer informatie

Heeft u vragen over de zwemkwaliteit? Op https://www.zwemwater.nl/ vindt u alle aangewezen zwemlocaties in Zeeland. Op deze website leest u ook of er ergens een waarschuwing of een zwemverbod is. Op locaties die niet zijn aangewezen, vinden geen controles plaats. Bij een officiële zwemplaats weet u zeker dat het er schoon en veilig is. We adviseren u dan ook om altijd op een officiële zwemlocatie te gaan zwemmen. Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.