Door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op verspreiding toe. Mensen die gevaccineerd zijn tegen mazelen of die de ziekte al eerder hebben doorgemaakt zijn goed beschermd tegen mazelen.

Mazelen in de media

In de media is op dit moment veel aandacht voor de ziekte mazelen in Europa en in Nederland. In Zeeland is er op dit moment geen sprake van een mazelenuitbraak.

Vaccineren

Er is een vaccinatie tegen mazelen: de BMR-vaccinatie. Naast Mazelen beschermt deze vaccinatie ook tegen Bof en Rodehond.

In Nederland wordt deze vaccinatie door de Jeugdgezondheidszorg aangeboden aan kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Niet iedereen kiest echter voor deze vaccinaties. Kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen kunnen tot hun 18e verjaardag de BMR-vaccinaties inhalen.
Je kan hiervoor een afspraak maken via het plan- en afsprakenbureau, telefoonnummer: 0113-249315.

Vervroegd vaccineren

Er komen bij ons momenteel vragen binnen over een vervroegde vaccinatie tegen mazelen voor kinderen onder de 14 maanden. Momenteel is er geen sprake van een landelijke mazelenuitbraak, daarom is er op dit moment geen reden voor een vervroegde vaccinatie.

Als kinderen (bijna) 9 jaar zijn, krijgen ze een uitnodiging voor de 2e BMR-vaccinatie, ook hiervoor geldt dat deze niet vervroegd gegeven hoeft te worden.

Meer informatie

Meer informatie over mazelen is te vinden op de website van het RIVM: Mazelen | RIVM