Eerder werd er in Friesland, Nijmegen, Tilburg, Gelderland en Limburg een beweegstimulerend consultatiebureau ingericht. ‘Wij zijn blij dat Kapelle deze locaties mag volgen! We hopen dat ons consultatiebureau een fijne plek is om een bezoekje aan te brengen met je kind(eren).’ Het consultatiebureau stimuleert jonge kinderen om te bewegen door een inrichting met verschillende materialen. Naast het stimuleren van de kinderen om te bewegen is het een middel om het gesprek over het belang van bewegen aan te gaan met ouders.

Bewegen is belangrijk

Bewegen is erg belangrijk en zorgt voor een goede ontwikkeling bij kinderen. Bewegen is niet alleen belangrijk voor de motoriek van een kind, maar zorgt ook voor ontspanning, een goed gewicht, betere nachtrust, meer zelfvertrouwen en het heeft een positief effect op de sociale vaardigheden van een kind. Kortom: bewegen zorgt voor een goede (mentale) gezondheid! Het is dus goed om kinderen vanaf een jonge leeftijd te leren bewegen. En daarnaast ouders hierin mee te nemen.

Zo vind je vloerstickers met kleuren en patronen die kinderen springend kunnen volgen. Ook is er een wandspiegel met beweegoefeningen en diverse speeltoestellen. Daarnaast vind je quotes en beweegoefeningen terug op de muren in het consultatiebureau.

Jeugdverpleegkundige Maja de Koeijer: ‘Door de materialen in het consultatiebureau laten we op een eenvoudige manier zien dat bewegen belangrijk en bovenal heel leuk is! Bovendien hebben we direct een goede indruk van het kind tijdens het spelen met onze materialen. We zijn erg trots op onze wachtruimte op het consultatiebureau. En we merken dat we hierdoor veel gemakkelijker in gesprek raken over het onderwerp bewegen. Naast veel speelplezier hebben we al diverse positieve reacties van ouders mogen ontvangen!‘

Samenwerken aan meer bewegen voor de jeugd in de gemeente Kapelle

Gemeente Kapelle en de GGD werken nauw samen aan bewegen voor het jonge kind. Een beweegstimulerend consultatiebureau past daar goed bij. De gemeente heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld. GGD Zeeland is erg blij met de fijne samenwerking en het beschikbaar gestelde budget!

Annebeth Evertz, Wethouder Gezondheidszorg gemeente Kapelle: ‘Bewegen is erg belangrijk en daarom geven wij er als gemeente veel aandacht aan. Het consultatiebureau is een locatie waar we jonge kinderen en ouders zien en daarom een perfecte locatie om kinderen en ouders zich meer bewust te maken van bewegen.’

Naast het beweegstimulerend consultatiebureau wordt ook de MQ Scan afgenomen bij kinderen op diverse basisscholen in gemeente Kapelle. Tijdens deze scan wordt de motoriek van kinderen in kaart gebracht, zodat de motorische ontwikkeling van kinderen niet alleen gemeten kan worden maar ook kan worden verbeterd.