In het Zeeuwse duingebied komt de bastaardsatijnrups voor. Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende brandharen die soms allergische reacties veroorzaken. Niet alleen bij mensen; ook dieren hebben er last van.

De jonge rupsen nesten zich in bomen en heesters. Je herkent de nesten aan een webachtig spinsel. In het voorjaar verlaten de rupsen hun nest en verspreiden zich dan over allerlei anderen planten, bomen en het strand. Eind mei, begin juni tijdens het verpoppen worden de haren van de laatste ruiperiode in de cocon verzameld. Dan heb je de meeste kans om last van de brandharen te hebben. Later in de zomer kun je ook nog last hebben, doordat de haren in het nest of cocon zijn achtergebleven. Deze haren worden door de wind verspreid.

Wat voor klachten kun je krijgen?

Als je in aanraking komt met de brandharen, dan kan je last krijgen van rode huiduitslag met bultjes en blaasjes. Ook krijg je hevige jeuk. Meestal verdwijnen deze klachten na een week vanzelf. Het is ook mogelijk dat onderstaande klachten krijgt, maar deze komen minder voor:

  • Irritatie van de ogen
  • Droge keel / heesheid
  • Ademhalingsstoornissen

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Bij huidcontact:

  • Doe al je kleren uit en behandel deze verder met handschoenen. Was de kleren (zo warm mogelijk) en laat ze drogen in de droger.
  • Wrijf niet over je huid, maar verwijder de losse brandharen met stromend lauw water (afdouchen).
  • Strip eventueel je huid met plakband, om vastzittende brandharen te verwijderen.
  • Bij hevige jeuk kunnen antihistaminica verlichting brengen. Neem bij ernstige huiduitslag contact op met je huisarts.

Bij oogcontact:

  • De ogen goed en langdurig uitspoelen met water. Indien je last blijft houden van irritatie, neem dan contact op met je huisarts.

Op de website van GGD leefomgeving staat meer informatie over wat je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van de brandharen.

Contactformulier Medische Milieukunde

Neem voor vragen contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.