Kom je tussen mei en augustus in de buurt van een eikenboom? Let dan goed op. Want het kan zijn dat er nesten van eikenprocessierupsen in de boom zitten. Van de haartjes van deze rupsen kun je vervelende klachten krijgen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in bijna heel Nederland kun je in de maanden mei, juni en juli de behaarde rupsen vinden. De rupsen gaan ‘s nachts in groepen- in processie – op zoek naar eikenbladeren om te eten; vandaar de naam eikenprocessierups.

Wat voor klachten kun je krijgen?

Eén processierups heeft wel 700.000 brandharen. Deze haartjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Ze komen gemakkelijk in je huid, in je ogen en zelfs in je longen. Je kunt dan last krijgen van jeuk en huiduitslag. Soms krijg je ook rode, geïrriteerde ogen. Verder kun je klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Al deze klachten krijg je binnen een paar uur.

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Denk je dat je last hebt van de brandharen van een eikenprocessierups? Doe dan het volgende:

  • Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Trek het plakband van je huid af. De haartjes blijven dan aan het plakband kleven. Spoel je huid daarna met lauw water af.
  • Heb je last van je ogen? Spoel je ogen met veel lauw water.
  • Was je kleding op 60 graden.
  • Heb je veel jeuk? Gebruik dan een crème of zalf tegen de jeuk, met menthol, aloë vera of calendula. Je kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Dat kan een paar dagen tot twee weken duren.
  • Het komt niet vaak voor, maar je kunt ernstige allergische klachten krijgen door de eikenprocessierups. Krijg je na contact met de rups dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong of word je benauwd? Neem dan direct contact op met je huisarts of bel 112.

Wat kan je zelf doen?

Op de website van GGD leefomgeving staat meer informatie over wat je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van de brandharen.

Contactformulier Medische Milieukunde

Neem voor vragen contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.