Tuberculose heeft een besmettelijke en een niet-besmettelijke vorm. De besmettelijke vorm heet open longtuberculose. Tuberculose is goed te behandelen met een langdurige medicijnkuur. Door reizigers van en naar landen waar tuberculose veel voorkomt, blijft de kans op verspreiding van tuberculose in Nederland aanwezig.

Begeleiding en onderzoek

Zodra een arts Tuberculose vaststelt bij een patiënt, volgt een zware en langdurige behandeling met medicijnen. Tijdens deze behandeling is er intensieve begeleiding door de sociaal-verpleegkundige van de GGD. De GGD probeert te achterhalen waar en door wie de patiënt is besmet, dit wordt bronopsporing genoemd. Daarnaast inventariseert de GGD bij een open tuberculose de contacten van de patiënt. Zij worden voorgelicht over de risico’s van een eventuele besmetting en zo nodig onderzocht op tuberculose. Dit onderzoek bestaat uit of een huidtest (de mantoux) of een röntgenfoto van de longen of bloedonderzoek of een combinatie van deze drie.

Afspraak maken

De tuberculosebestrijding heeft spreekuren in Goes en met de Mobiele Röntgen Unit op locatie in Vlissingen en Terneuzen. Dit gaat volgens afspraak.

Voor het maken van een afspraak en overige informatie kun je de tuberculosebestrijding per e-mail bereiken via tbc@ggdzeeland.nl.