Afspraak maken
Bel naar het nummer 0800 – 1202 om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. Houd dit nummer bij de hand bij het maken van de afspraak en maak vast en lijstje met je contacten vanaf 2 dagen voordat je ziek werd. Na het maken van de afspraak geven ze je de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. De uitslag komt 24-48 uur later.

Wat zijn milde klachten die passen bij het coronavirus?
Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak.

Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen, zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Bekijk het stroomschema voor meer informatie.

Heb je klachten en hoor je bij een risicogroep? Bel dan je huisarts.
Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen

Let op: ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang.  En voor iedereen geldt: Blijf thuis als je klachten hebt!

Kinderen testen op het coronavirus
Het testen van kinderen van 0 tot 18 jaar op het coronavirus komt nauw en kan voor jonge kinderen best ingrijpend zijn. Om ouders/verzorgers goed te informeren over het testen van kinderen is een factsheet ‘Kinderen testen op het coronavirus’ gemaakt. Hierin worden de richtlijnen voor wie toestemming moet geven voor de testafspraak en de richtlijnen voor het testen bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar vermeld. Er is ook een Engelstalige versie van deze factsheet.

De uitslag
Als de uitslag positief is neemt de GGD contact met je op voor het starten van een bron- en contactonderzoek.

U krijgt zo snel mogelijk telefonisch bericht. Dit duurt meestal niet meer dan 2 dagen. De GGD belt u met de uitslag. U hoeft dus niet zelf te bellen.

Als de uitslag van de test negatief is, dan heb je nu geen corona. Je krijgt hier zo snel mogelijk telefonisch bericht van. Dit duurt meestal niet meer dan twee dagen. De GGD neemt zelf contact met je op, dus je hoeft niet zelf te bellen. Krijg je na het afnemen van de test weer klachten of andere klachten die passen bij corona? Bel dan opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202 of neem contact op met jouw huisarts.

Non-covid-19-verklaring
Het is niet mogelijk om via een GGD of via het landelijke afsprakennummer (0800-1202) een COVID-vrij verklaring te krijgen. Op de testlocaties test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus.

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor een non-covid19-verklaring. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Je kunt er ook naar informeren bij je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Meer informatie
Bekijk de website van de Rijksoverheid voor veelgestelde vragen en antwoorden over het testen. Op de website van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land.