Zelftesten

Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis kunt afnemen. Bij klachten, als je dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als je volledig bent gevaccineerd of al corona hebt gehad, gebruik je een zelftest. Een zelftest geeft je snel een uitslag. Zelftesten koop je bij de apotheek, drogist of supermarkt.

Is de uitslag van de zelftest positief? Met een positieve zelftest heeft u corona. U moet dan maatregelen nemen. Doe de check (quarantainecheck.rijksoverheid.nl) om te kijken wat u moet doen.

Lees meer over zelftesten op de website van de Rijksoverheid.

 

Wanneer ga je naar de GGD voor een test?

Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet vanzelfsprekend de beste optie als ze klachten hebben zoals:

 • Zorgmedewerkers (om op dag 5 uit quarantaine te kunnen, is ook een PCR-test nodig).
 • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
 • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
 • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
 • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Maak online een testafspraak bij de GGD (coronatest.nl). Of bel naar 0800 1202.

Ernstige klachten? Bel huisarts of 112

Heb je hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112. Lees meer over risicogroepen op de website van het RIVM.

Afspraak maken
Je kunt op 2 manieren een afspraak maken. Online en telefonisch.

 • Bel voor een afspraak met 0800-1202
  0800-1202 is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Lees meer over BSN op de website van de Rijksoverheid.
 • Maak online een afspraak
  Ga naar coronatest.nl en maak direct een online afspraak. Log voor het maken van een online afspraak in met jouw DigiD. Lees meer over DigiD op de website van de Rijksoverheid.

Testlocaties

De GGD Zeeland heeft verschillende testlocaties verspreid door heel Zeeland waar je je op afspraak kan laten testen. Kijk voor alle locaties en de openingstijden op de pagina ‘testlocaties GGD Zeeland’.

Opnieuw laten testen

Het heeft meestal geen zin om je opnieuw te laten testen binnen 8 weken ná een positieve test. Een PCR-test kan je niet vertellen of je nog ziek bent. Het vertelt alleen of je het virus nog in je lichaam hebt of niet. Maar wanneer is het dan wel zinvol? Lees er meer over op deze pagina over opnieuw laten testen.

Kinderen testen op het coronavirus

Lees op de pagina ‘kinderen testen op corona’ alle informatie.

De uitslag

Wanneer je een test online hebt aangevraagd kun je ook de uitslag online bekijken. Als de uitslag van de test negatief is, dan heb je nu geen corona. Je krijgt hier zo snel mogelijk bericht van. Lees meer over de uitslag van een coronatest op de website van de Rijksoverheid.

Soorten testen

Verschillende testen kunnen laten zien of je corona hebt. De overheid gebruikt PCR-testen en 2 soorten sneltesten. Door sneltesten worden de wachttijden korter en weten mensen sneller de uitslag. Maar niet alle testen zijn voor iedereen geschikt. De betrouwbaarheid van een test verschilt per situatie. De GGD zorgt ervoor dat je de juiste test krijgt bij jouw situatie. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over de verschillende soorten testen.

Negatieve test voor reizen

Om te reizen naar het buitenland heeft u soms een negatieve uitslag nodig van een coronatest (testbewijs) bij een commerciële aanbieder. Lees meer over testbewijs voor uw reis.

Meer informatie

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor veelgestelde vragen en antwoorden over het testen. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land bekijken.

Kijk op www.zeelandveilig.nl voor de actuele situatie in Zeeland.