Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat je dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Je kunt jezelf niet laten testen zonder klachten die passen bij corona. Zo blijven de testen beschikbaar voor iedereen die dat echt nodig heeft.

Afspraak maken
Je kunt op 2 manieren een afspraak maken:

  • Bel voor een afspraak met 0800-1202
    0800-1202 is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test.
  • Maak online een afspraak
    Ga naar www.coronatest.nl en maak direct een online afspraak. Log voor het maken van een online afspraak in met jouw DigiD.

Maak alvast en lijstje met je contacten vanaf 2 dagen voordat je ziek werd. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. De uitslag komt 24-48 uur later.

 

Wat zijn milde klachten die passen bij het coronavirus?
Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak.

Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen, zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Bekijk het stroomschema voor meer informatie.

Heb je klachten en hoor je bij een risicogroep? Bel dan je huisarts.
Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen

Let op: ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang.  En voor iedereen geldt: Blijf thuis als je klachten hebt!

Zorgmedewerkers en leraren testen op corona
Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg

Kinderen testen op het coronavirus
Het testen van kinderen van 0 tot 18 jaar op het coronavirus komt nauw en kan voor jonge kinderen best ingrijpend zijn. Om ouders/verzorgers goed te informeren over het testen van kinderen is een factsheet ‘Kinderen testen op het coronavirus’ gemaakt. Hierin worden de richtlijnen voor wie toestemming moet geven voor de testafspraak en de richtlijnen voor het testen bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar vermeld. Er is ook een Engelstalige versie van deze factsheet.

De uitslag
Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en je dus corona hebt? De GGD belt je dan altijd. Zo kan de GGD samen met jou meteen starten met het bron- en contactonderzoek. Wanneer je een test online hebt aangevraagd kun je ook de uitslag online bekijken.

Als de uitslag van de test negatief is, dan heb je nu geen corona. Je krijgt hier zo snel mogelijk bericht van. Dat kan op twee manieren:

  1. Heb je online een afspraak gemaakt voor de coronatest? Of heb je bij het telefonisch maken van de afspraak gezegd dat je de uitslag online wilt bekijken? Dan ontvang je een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Let op: deze e-mail komt soms in de spamfolder van je mailbox terecht.
  2. Heb je laten weten dat je het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heb je geen DigiD? Dan belt de GGD je zo snel mogelijk met de uitslag. Je hoeft niet zelf te bellen. Heb je wel DigiD? Dan kun je de uitslag ook zien op de coronatest-website. Als je de uitslag online hebt bekeken wordt je niet meer gebeld, tenzij de uitslag positief is (je hebt corona).

Krijg je na het afnemen van de test weer klachten of andere klachten die passen bij corona? Bel dan opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202 of neem contact op met jouw huisarts.

Non-covid-19-verklaring
Het is niet mogelijk om via een GGD of via het landelijke afsprakennummer (0800-1202) een COVID-vrij verklaring te krijgen. Op de testlocaties test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus.

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor een non-covid19-verklaring. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Je kunt er ook naar informeren bij je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Meer informatie
Bekijk de website van de Rijksoverheid voor veelgestelde vragen en antwoorden over het testen. Op de website van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land.

Kijk op www.zeelandveilig.nl voor de actuele situatie in Zeeland.