Ernstige klachten? Bel huisarts of 112

Heb je hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112. Lees meer over risicogroepen op de website van het RIVM.

Afspraak maken

Je kunt op 2 manieren een afspraak maken. Online en telefonisch.

  • Bel voor een afspraak met 0800-1202
    0800-1202 is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Lees meer over BSN op de website van de Rijksoverheid.
  • Maak online een afspraak
    Ga naar www.coronatest.nl en maak direct een online afspraak. Log voor het maken van een online afspraak in met jouw DigiD. Lees meer over DigiD op de website van de Rijksoverheid.

Testlocaties

De GGD Zeeland heeft verschillende testlocaties verspreid door heel Zeeland waar je je op afspraak kan laten testen. Kijk voor alle locaties en de openingstijden op de pagina ‘testlocaties GGD Zeeland’.

Zorgmedewerkers en leraren testen op corona

Zorgmedewerkers, leraren en medewerkers uit de kinderopvang krijgen prioriteit bij de coronatesten. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden via onderstaande links:

Kinderen testen op het coronavirus

Vanaf 8 februari veranderen de regels voor testen en quarantaine voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dus zowel met milde klachten als met zware klachten. Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis.

Voor kinderen die op de middelbare school zitten of ouder zijn dan 13 jaar blijven dezelfde regels gelden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Zij blijven ook thuis en laten zich testen na contact met iemand met corona. Lees op de pagina ‘kinderen testen op corona’ meer informatie.

De uitslag

Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en je dus corona hebt? De GGD belt je dan altijd. Zo kan de GGD samen met jou meteen starten met het bron- en contactonderzoek. Wanneer je een test online hebt aangevraagd kun je ook de uitslag online bekijken. Als de uitslag van de test negatief is, dan heb je nu geen corona. Je krijgt hier zo snel mogelijk bericht van. Lees meer over de uitslag van een coronatest op de website van de Rijksoverheid.

Krijg je na het afnemen van de test weer klachten of andere klachten die passen bij corona? Bel dan opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202 of neem contact op met jouw huisarts.

Soorten testen

Verschillende testen kunnen laten zien of je corona hebt. De overheid gebruikt PCR-testen en 2 soorten sneltesten. Door sneltesten worden de wachttijden korter en weten mensen sneller de uitslag. Maar niet alle testen zijn voor iedereen geschikt. De betrouwbaarheid van een test verschilt per situatie. De GGD zorgt ervoor dat je de juiste test krijgt bij jouw situatie. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over de verschillende soorten testen.

Non-covid-19-verklaring

Het is niet mogelijk om via een GGD of via het landelijke afsprakennummer (0800-1202) een COVID-vrij verklaring te krijgen. Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor een non-covid19-verklaring. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Je kunt er ook naar informeren bij je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Commerciële Corona(snel)test aanbieders

Je kunt je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op een testlocatie van de GGD. Buitenom de GGD locaties zijn er ook commerciële bedrijven die (snel)testdiensten aanbiedt. Deze testen zijn vaak niet gratis. Hoewel een aantal van deze aanbieders werkt volgens de richtlijnen zoals opgesteld door de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ), zijn er ook een aantal die dit niet doen. Lees op de pagina over sneltesten meer over de eisen waaraan commerciële testaanbieders moeten voldoen.

Meer informatie

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor veelgestelde vragen en antwoorden over het testen. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land bekijken.

Kijk op www.zeelandveilig.nl voor de actuele situatie in Zeeland.