Zelfs een condoom beschermt niet honderd procent tegen HPV. Daarentegen krijgt lang niet iedereen, die de infectie oploopt, ook daadwerkelijk de wratten. Maar ook in deze gevallen kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen.

Niet alleen een cosmetisch probleem

Genitale wratten zijn over het algemeen goedaardige huidafwijkingen, die onschuldig zijn. Daarom worden ze vaak als een cosmetisch probleem gezien. De sociale en psychische gevolgen, van het hebben van genitale wratten, worden onderschat. De wratten verdwijnen in de meeste gevallen spontaan, zonder behandeling. Maar dit kan jaren duren. In de tussentijd kunnen arts en patiënt ervoor kiezen de wratten te bevriezen, weg te schroeien of ze chirurgisch te laten verwijderen. Bij wratten in de schede of plasbuis schrijft de arts vaak een crème voor. In 25-30 procent van de gevallen komen de wratten na enige tijd weer terug.

Behandelen en voorkomen

Genitale wratten kun je voorkomen door middel van het vaccin Gardasil. Dit vaccin beschermt tegen HPV-typen 6, 11, 16 en 18. Typen 16 en 18 veroorzaken onder andere baarmoederhalskanker, 6 en 11 veroorzaken genitale wratten. Na vaccinatie is de kans dat je ooit genitale wratten krijgt klein. Een complete vaccinatieserie geeft levenslange bescherming en bestaat uit 2 of 3 prikken. De kosten hiervan zijn € 130,00 per vaccinaties. Het aantal vaccinaties is afhankelijk van de leeftijd; voor kinderen tot 15 jaar betreft het 2 vaccinaties, ouderen krijgen 3 vaccinaties. Het vaccin geeft nauwelijks bijwerkingen. Let op: vaccineren heeft alleen zin als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Voor Gardasil geldt dus dat je deze het beste kunt laten zetten als je nog niet seksueel actief bent. Als je wel seks hebt gehad is de kans groot dat je al bent besmet met het HPV-virus en heeft vaccineren weinig zin meer.

Hoe maak ik een afspraak?

Stuur een e-mail met jouw contactgegevens naar vaccinaties@ggdzeeland.nl voor het maken van een afspraak. Kijk voor meer informatie op de pagina vaccinaties op maat. De spreekuren zijn op GGD-locaties in Goes, Middelburg en Terneuzen.