(Ge)zichten op de keten: Elia ter Wisscha, Femke Brull en Jedidja Trouwborst

Hoe houden we Zeeland gezond en weerbaar, nu en in de toekomst? Het antwoord ligt in een gezamenlijke preventieaanpak, waarin GGD Zeeland, de Zeeuwse GGZ-aanbieders en de 13 gemeenten samenwerken aan een sterke en samenhangende infrastructuur voor preventie.

In een interview delen Elia ter Wisscha (programmamanager bij ZSSD), Femke Brull (programmacoördinator preventie bij GGD Zeeland) en Jedidja Trouwborst (GGZ-lijncoördinator namens de Zeeuwse GGZ-instellingen) hun zicht op de keten en de preventieve opgaven.

Groepsafbeelding van Femke Brull, Elia ter Wisscha en Jedidja Trouwborst.
Femke Brull, Elia ter Wisscha en Jedidja Trouwborst.

Geen nieuwe lagen, maar slimme verbindingen

De gezamenlijke koers richt zich niet op het creëren van nieuwe structuren, maar op het beter benutten en verbinden van wat er al is. Door partijen uit het sociaal domein, de zorg en de mentale gezondheidszorg samen te brengen, ontstaat een gedeeld beeld en een gedeelde taal. “We helpen mensen niet met hokjes, maar door echt te luisteren en domeinoverstijgend te denken,” aldus Jedidja Trouwborst.

Een gedeelde visie op gezondheid

De aanpak is gebaseerd op het gedachtegoed van Positieve Gezondheid: het draait niet alleen om het voorkomen van ziekte, maar om het versterken van veerkracht, meedoen, zingeving en eigen regie. Deze visie wordt door alle betrokken partijen onderschreven. Femke Brull: “We willen niet alleen beleid op papier, maar verandering in de praktijk — van wijkteam tot huisarts.”

Resultaten en perspectief

De samenwerking maakt het mogelijk om samen prioriteiten te stellen, projecten te verbinden en inwoners beter te ondersteunen. Denk aan het voorkomen van mentale problematiek, versterken van sociale netwerken en het voorkomen van uitval of escalatie. Elia ter Wisscha: “We bouwen aan een infrastructuur die lang mee kan, juist omdat die gedragen wordt door het hele netwerk.”

De gezamenlijke Zeeuwse preventiekoers is een krachtige stap richting toekomstbestendige ondersteuning van alle inwoners – van jong tot oud. Samen maken we gezondheid vanzelfsprekend.