Coronamaatregelen buitenland

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je reis de adviezen van het land van jouw bestemming doorneemt. In het buitenland gelden er namelijk andere regels dan in Nederland. Op de website van Nederland Wereldwijd lees je de actuele adviezen per bestemming. Het is belangrijk dat je deze website in de gaten houdt, de adviezen kunnen namelijk veranderen.

EU Digitaal Corona Certificaat

Vanaf 1 juli 2021 kan het EU Digitaal Corona Certificaat gebruikt worden als coronabewijs voor reizen binnen de Europese Unie. Je kunt dit coronabewijs op drie manieren aanvragen, namelijk met een:

  • Vaccinatiebewijs: je bent gevaccineerd tegen corona met een vaccin goedgekeurd door EMA.
  • Negatieve testuitslag: je bent recent negatief getest op corona.
  • Herstelbewijs: je bent recent hersteld van een coronabesmetting en beschikt over een positieve testuitslag van minimaal 12 en maximaal 180 dagen oud.

Het EU Digitaal Corona Certificaat is gratis te verkrijgen via de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Het certificaat is geldig vanaf een telefoon of tablet, maar er is ook versie beschikbaar die je kunt printen. Hoe dit werkt en voor antwoord op de meest gestelde vragen ga je naar CoronaCheck.nl. Als je daar geen oplossing voor je probleem vindt kun je contact opnemen met de helpdesk van CoronaCheck via 0800 – 1421 (gratis telefoonnummer, dagelijks bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur) of per e-mail via helpdesk@coronacheck.nl.

Vaccinatiebewijs

Om het EU Digitaal Corona Certificaat aan te vragen met een vaccinatiebewijs moet je vaccinatie zichtbaar zijn wanneer je met je DigiD inlogt in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Oplossingen voor problemen met de registratie van een vaccinatie in CoronaCheck lees je op de website van de Rijksoverheid.

Negatieve testuitslag

Om een EU Digitaal Corona Certificaat aan te vragen met een recente negatieve uitslag van een coronatest kun je je laten testen bij een aangesloten testlocatie. Het is belangrijk dat je op tijd een afspraak maakt en dat je eerst het reisadvies van jouw bestemming bekijkt. Hoe oud jouw testuitslag mag zijn en welke soorten testen zijn toegestaan verschilt namelijk per land. Op de website van Nederland Wereldwijd lees je het reisadvies per land.

Als je een negatieve testuitslag nodig hebt om te reizen kun je op drie manieren een testafspraak maken*:

  • Online afspraak sneltest: voor een sneltest kun je terecht bij een organisatie aangesloten bij Stichting Open Nederland. Voor het maken van een afspraak ga je naar Testenvoorjereis.nl.
  • Online afspraak NAAT(PCR)-test: als het land waar je naartoe reist om een NAAT(PCR)-test vraagt dan kun je terecht bij een testlocatie van Testenvoorjereis.nl. Je ontvangt de uitslag van de test binnen 24 uur na de test.
  • Telefonische afspraak NAAT(PCR)-test: Op sommige GGD-testlocaties kun je terecht voor een NAAT(PCR)-test voor een reis. In Zeeland zijn deze locaties Goes, Vlissingen en Terneuzen. Je kunt enkel telefonisch een afspraak maken via 0800 – 5005. Dit telefoonnummer is 7 dagen in de week bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur. Je ontvangt de uitslag van de test binnen 26 uur. Het kan tot maximaal 4 uur duren voordat je een negatieve testuitslag kunt ophalen met de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl.

* Indien je wilt testen op corona omdat je klachten hebt maar je niet op reis gaat, moet je een testafspraak maken via www.coronatest.nl of 0800 – 1202. Blijf thuis tot je de testuitslag binnen hebt.

Belangrijk om te weten: GGD Zeeland kan niet garanderen dat je de testuitslag op tijd hebt. Daarbij is GGD Zeeland ook niet juridisch aansprakelijk voor eventuele schade of kosten wanneer jouw testuitslag niet op tijd binnen is. Dit kun je teruglezen in de disclaimer waarmee je instemt bij het maken van een afspraak.

Herstelbewijs

Als je 12 tot 180 dagen geleden bij de GGD positief getest bent met een PCR-coronatest, dan kun je met deze testuitslag een herstelbewijs aanvragen. Dit herstelbewijs kun je uploaden in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl om het EU Digitaal Corona Certificaat aan te vragen.

Heb je corona gehad maar heb je je toen niet door de GGD laten testen?

In dit geval kom je niet in aanmerking voor een herstelbewijs. Om toch het EU Digitaal Corona Certificaat aan te kunnen vragen moet je beschikken over een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag.

Terugkomst in Nederland

Voordat je naar Nederland vertrekt is het belangrijk dat je weet wat je moet regelen. Op de website Quarantaine-check kan je terugvinden welke situatie voor jou geldt. Zo weet je bijvoorbeeld of je na terugkomst 10 dagen in quarantaine moet of niet.

Meer informatie en handige links