Coronamaatregelen buitenland

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je reis de adviezen van het land van jouw bestemming doorneemt. In het buitenland gelden er namelijk andere regels dan in Nederland. Op de website van Nederland Wereldwijd lees je de actuele adviezen per bestemming. Het is belangrijk dat je deze website in de gaten houdt, de adviezen kunnen namelijk veranderen.

EU Digitaal Corona Certificaat

Vanaf 1 juli 2021 kan het EU Digitaal Corona Certificaat gebruikt worden als coronabewijs voor reizen binnen de Europese Unie. Je kunt dit coronabewijs op drie manieren aanvragen, namelijk met een:

  • Vaccinatiebewijs: je bent gevaccineerd tegen corona met een vaccin goedgekeurd door EMA.
  • Negatieve testuitslag: je bent recent negatief getest op corona.
  • Herstelbewijs: je bent recent hersteld van een coronabesmetting en beschikt over een positieve testuitslag van minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud.

Het EU Digitaal Corona Certificaat is gratis te verkrijgen via de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Het certificaat is geldig vanaf een telefoon of tablet, maar er is ook versie beschikbaar die je kunt printen. Hoe dit werkt en voor antwoord op de meest gestelde vragen ga je naar CoronaCheck.nl. Als je daar geen oplossing voor je probleem vindt kun je contact opnemen met de helpdesk van CoronaCheck via 0800 – 1421 (gratis telefoonnummer, dagelijks bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur) of per e-mail via helpdesk@coronacheck.nl.

Vaccinatiebewijs

Om het EU Digitaal Corona Certificaat aan te vragen met een vaccinatiebewijs moet je vaccinatie zichtbaar zijn wanneer je met je DigiD inlogt in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Oplossingen voor problemen met de registratie van een vaccinatie in CoronaCheck lees je op de website van de Rijksoverheid.

Negatieve test voor reizen

Om te reizen naar het buitenland heb je soms een negatieve uitslag nodig van een coronatest (testbewijs) bij een commerciële aanbieder. Lees meer over testbewijs voor uw reis.

Om een EU Digitaal Corona Certificaat aan te vragen met een recente negatieve uitslag van een coronatest kun je je laten testen bij een aangesloten testlocatie. Het is belangrijk dat je op tijd een afspraak maakt en dat je eerst het reisadvies van jouw bestemming bekijkt. Hoe oud jouw testuitslag mag zijn en welke soorten testen zijn toegestaan verschilt namelijk per land. Op de website van Nederland Wereldwijd lees je het reisadvies per land.

Herstelbewijs

Als je 11 tot 180 dagen geleden bij de GGD positief getest bent met een NAAT-test als een PCR of TMA, dan kun je met deze testuitslag een herstelbewijs aanvragen. Dit herstelbewijs kun je uploaden in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl om het EU Digitaal Corona Certificaat aan te vragen.

Heb je corona gehad maar heb je je toen niet door de GGD laten testen?

Dan kan je alsnog in aanmerking komen voor een herstelbewijs als je bij een commerciële testlocatie positief bent getest.
Je krijgt geen herstelbewijs bij een zelftest of op basis van een serologische test.

Terugkomst in Nederland

Voordat je naar Nederland vertrekt is het belangrijk dat je weet wat je moet regelen. Op de website “Mijn vraag over corona” kan je terugvinden welke situatie voor jou geldt. Zo weet je bijvoorbeeld of je na terugkomst in quarantaine moet of niet.

Meer informatie en handige links