Woonomgeving

Een gezonde leefomgeving is een veilige leefomgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag zoals gezond eten, bewegen en ontmoeten en waar de gezondheid niet negatief wordt beïnvloed.

Inzetten op een gezonde woon- en leefomgeving levert een positieve bijdrage aan gezonde leefstijl en gezondheid. 

Woning

Zo'n 9% van de volwassenen in Zeeland en 4% van de ouderen geeft zijn/haar woning een onvoldoende. 21% van de volwassenen en 14% van de ouderen kan onvoldoende verkoeling vinden in eigen woning. 

Figuur 1

Leefomgeving

9% van de Zeeuwse volwassenen en zes procent van de Zeeuwse ouderen geeft hun leefomgeving een onvoldoende. De mening van volwassenen en ouderen omtrent hun leefomgeving is gebaseerd op meerdere factoren. Eén van deze factoren is een groene omgeving. Een groene leefomgeving zorgt ervoor dat mensen zich gezonder voelen. Het reduceert stress en bevordert bewegen. Bovendien helpt groen om hitte te verminderen en wateroverlast te voorkomen. 

Van de Zeeuwse volwassenen en ouderen geeft 95% aan dat zij groen in de leefomgeving belangrijk vinden. Echter, 11% van de volwassenen en 8% van ouderen vindt dat er momenteel onvoldoende groen hun leefomgeving is.  

Figuur 2

Veiligheid

In Zeeland voelt 15% van de volwassenen en 12% van de ouden zich wel eens onveilig, met name 's avonds en 's nachts. Van de volwassenen voelen relatief meer vrouwen (21%) dan mannen (9%) zich wel eens onveilig. Ook jongvolwassenen van 18 t/m 24 jaar voelen zich vaker wel eens onveilig (23%) dan oudere volwassenen. Daarnaast voelt 21% van de volwassen vrouwen zich 's avonds en 's nachts wel eens onveilig.

Figuur 3