Leefstijl Bewegen en sport

Bewegen en sport

Minder Zeeuwse jongvolwassenen sporten wekelijks of zijn lid van een sportvereniging

Het advies voor (jong)volwassenen (18+) is minimaal 150 minuten per week matig intensief inspannen, verspreid over verschillende dagen en minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen [1]. De norm voor jongeren onder de 18 is om nog meer te bewegen: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Het advies is: doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning en minimaal drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Gedurende de coronacrisis werd het voor sommige jongvolwassenen moeilijker om te voldoen aan deze norm, omdat sportscholen werden gesloten en er minder verplaatsingen plaatsvonden door thuiswerken en digitaal onderwijs. Het werd daardoor belangrijker om op eigen initiatief en in de eigen buurt mogelijkheden te vinden om te bewegen.

Ongeveer 6 op de 10 jongvolwassenen in Zeeland vindt hun buurt prettig om in te bewegen. Toch blijkt dat driekwart van hen niet dagelijks aan minimaal een half uur beweging komt (zie figuur 1). Ongeveer de helft beweegt 5 of meer dagen per week minimaal een half uur en voldoet daarmee aan het advies voor volwassenen (18+).  

Ongeveer 6 op de 10 Zeeuwse jongvolwassenen sport minimaal één keer per week en bijna de helft sport twee of meer keer per week. Iets minder dan de helft van de jongvolwassenen in Zeeland is lid van een sportvereniging of heeft een (online) sport abonnement (zie figuur 2). Zeeuwse jongvolwassenen scoren daarmee slechter dan in de rest van Nederland. 

Mannen bewegen meer dan vrouwen, sporten doen mannen en vrouwen even vaak. Naarmate jongvolwassenen ouder worden, bewegen en sporten ze minder vaak. 

Geraadpleegde bronnen, kijk voor meer informatie naar: 

Meer weten? Neem contact met ons op