Welbevinden Lekker in je vel

Lekker in je vel

Zeeuwse jongeren zitten minder lekker in hun vel dan in 2019

Van dit rapport bestaat ook een oudere versie.

Jongeren die lekker in hun vel zitten hebben meer zelfvertrouwen en zijn weerbaarder. Hierdoor kunnen zij zich beter inleven in een ander, beter omgaan met emoties van zichzelf en anderen en hechtere relaties opbouwen.

Met het merendeel van de Zeeuwse jongeren gaat het goed en zij zitten lekker in hun vel. Zo beoordeelt 81% de eigen gezondheid als (zeer) goed, is 77% (zeer) gelukkig en 87% voldoende weerbaar (zie figuur 1). In vergelijking met 2019 zitten Zeeuwse jongeren wel minder lekker in hun vel (zie figuur 2). Dit beeld wordt ook landelijk gezien.  

De helft van de Zeeuwse jongeren heeft veel vertrouwen in hun toekomst (52%), twee derde herstelt na een moeilijke periode meestal weer snel (66%) en vier op de tien jongeren vindt het makkelijk om stressvolle gebeurtenissen te doorstaan (42%) (zie figuur 3). Zeeuwse jongeren wijken hierin niet af van Nederlandse leeftijdsgenoten.  

Meisjes zitten over het algemeen iets minder goed in hun vel dan jongens (zie figuur 4 en 5). Van de Zeeuwse meisjes ervaart 76% de eigen gezondheid als (zeer) goed en is 73% (zeer) gelukkig in vergelijking met respectievelijk 88% en 82% bij de jongens.

Ook zijn zij vaker onvoldoende weerbaar (17%) dan jongens (9%). Jongens hebben vaker veel vertrouwen in hun toekomst (62% versus 44% bij meisjes) en zijn veerkrachtiger: 77% herstelt na een moeilijke periode meestal weer snel en 53% vindt het makkelijk om stressvolle gebeurtenissen te doorstaan. Bij meisjes zijn deze percentages respectievelijk 55% en 30%.     

Ten slotte valt op dat leerlingen in klas 4 iets minder lekker in hun vel zitten dan leerlingen in klas 2. Zo ervaart 79% van de vierdeklassers hun eigen gezondheid als (zeer) goed, is 82% (zeer) gelukkig en heeft 48% veel vertrouwen in hun toekomst.

Bij leerlingen in klas 2 liggen deze percentages hoger: 85% ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed, 81% is (zeer) gelukkig en 57% heeft vertrouwen in hun toekomst. Wat betreft weerbaarheid en veerkracht zien we geen significante verschillen in leerjaar.