Sinds 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) veranderd. In deze wet staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het helpen van mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Denk aan ouderen of mensen met een beperking.

Gemeenten moeten zorgen voor:

  • goede zorg en hulp dichtbij huis;

  • een goede uitvoering van de wet;

  • hulp voor iedereen die dat nodig heeft.

Deze veranderingen horen bij het nieuwe sociale beleid in Nederland.

Wat betekent dit voor zorgaanbieders?

Organisaties die ondersteuning geven via de Wmo moeten goede en veilige zorg bieden. Dat is wettelijk verplicht.

In Zeeland houdt GGD Zeeland namens de 13 gemeenten toezicht op de uitvoering van de Wmo. GGD Zeeland heeft daarvoor speciale Wmo-toezichthouders aangesteld.

Melding doen bij problemen

Ben je een aanbieder van Wmo-zorg? Dan ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg.

Gebeurt er tijdens of na je hulpverlening iets ernstigs, zoals geweld of een ongeluk? Dan ben je wettelijk verplicht om dit binnen drie werkdagen te melden bij het Wmo-toezicht van GGD Zeeland.

Wat moet je melden?

Calamiteit:
Een onverwachte en ernstige gebeurtenis die te maken heeft met de zorg. Bijvoorbeeld als een cliënt overlijdt of ernstig letsel oploopt door iets wat misging in de zorg.

Geweldsincident:
Ernstig gedrag zoals fysiek, psychisch of seksueel geweld tegen een cliënt. Dit kan gebeuren door een medewerker of een andere cliënt, tijdens een verblijf in een opvang of zorginstelling.

Vervolgstappen na een melding

Na je melding reageert de toezichthouder binnen drie werkdagen. Daarna bekijkt de toezichthouder of er op basis van de informatie een vervolgonderzoek nodig is.

Voor wie is het meldpunt bedoeld?

Het meldpunt is bedoeld voor zorgaanbieders die werken onder de WMO 2015. Het meldpunt is niet voor het melden van klachten. Als je als cliënt niet tevreden bent over de zorg, kun je je klacht bij de zorgaanbieder zelf indienen. De wet verplicht zorgaanbieders om een klachtenregeling te hebben. Als je bij de zorgaanbieder geen oplossing vindt, kun je je klacht melden bij de gemeente waar je woont.

In deze gemeenten houden we toezicht

GGD Zeeland houdt toezicht namens de volgende 13 Zeeuwse gemeenten:

Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Sluis, Terneuzen, Tholen, Veere en Vlissingen.

Meer informatie

Heb je nog vragen over de melding en/of het formulier? Neem dan contact op met één van de toezichthouders WMO via 0113 – 249 456 of wmotoezicht@ggdzeeland.nl.