Ventileren

Ventilatie is het proces waarbij ‘verse’ lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en ‘gebruikte’ lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Voldoende ventilatie voorkomt dat stoffen zich ophopen in het binnenmilieu van schoolgebouwen. Veel scholen hebben een mechanisch afzuigsysteem of balansventilatie. Deze ventilatiesystemen voeren de ‘vieze’ lucht vanuit de school mechanisch af. Daarnaast kun je zelf ook een aantal stappen ondernemen om te zorgen voor een betere ventilatie.

Ventilatietips

  • Laat  het ventilatiesysteem jaarlijks controleren en schoonmaken.
  • Ventilatieventielen en gevelroosters moeten scholen meestal zelf schoonmaken. Let erop dat bij het schoonmaken de ventielen in dezelfde stand worden teruggezet.
  • Neem bij klachten, over bedompte lucht, schimmelvorming of geluidsoverlast door het ventilatiesysteem, contact op met de installateur van het systeem of de verhuurder van jouw schoolpand.
  • Bij balansventilatie: controleer elke maand de filters en maak deze schoon. Vervang ze minimaal 1x per jaar (de eerste jaren van nieuwbouw vaker).
  • Mechanische afzuiging zorgt alleen voor voldoende verse lucht als er roosters of (klep)ramen open staan.
  • Bij balansventilatie kun je ramen openzetten, maar dit hoeft niet. Als het systeem goed werkt, zorgt het systeem voor voldoende verse lucht.

De Gezonde School en binnenmilieu

Binnenmilieu is één van de thema’s van de Gezonde School. Wij stimuleren basisscholen gebruik te maken van de Gezonde School-aanpak, dus ook als het gaat om binnenmilieu. Als je school alle pijlers binnen dit thema op orde heeft, kan je het themavignet aanvragen. Lees meer informatie op de website van Gezonde School.

Voor het voortgezet onderwijs bestaat het Gezonde School thema ‘Binnenmilieu’. Hiervoor is geen themavignet te behalen, maar werken aan een gezonde luchtkwaliteit loont natuurlijk sowieso! Meer informatie over dit thema en over erkende Gezonde School-activiteiten en lespakketten vind je op de website van Gezonde School.

Wat kunnen we voor jouw school betekenen?

Wil je aan de slag met het Gezonde School thema Natuur en Milieu/Binnenmilieu en heb je nog vragen? Neem dan contact op met het team Gezonde School via: gezondeschool@ggdzeeland.nl. Wil je niet specifiek aan de slag met de Gezonde School, maar heb je  algemene vragen over het binnenmilieu op jouw school? Neem dan contact op met de afdeling medische milieukunde via onderstaand contactformulier.

Voor een juiste afhandeling van je vraag of klacht aan de afdeling medische milieukunde vragen wij je om onderstaand formulier in te vullen. Wij streven er naar om binnen drie dagen te reageren.