Wij hebben kennisgenomen van het door het RIVM gepubliceerde deelrapport van het brede landelijke PFAS onderzoeksprogramma. De voor dit onderzoek gebruikte bloedmonsters uit het Pienter onderzoek (2016-2017) laten zien dat we in het verleden in heel Nederland zijn blootgesteld aan PFAS. Dit onderzoek geeft geen informatie over de huidige situatie. GGD Zeeland wacht daarom met belangstelling de resultaten af van het tweede onderzoek, dat door Sanquin met bloedmonsters uit 2025 wordt gedaan. Begin 2026 geeft dit een beeld van de huidige situatie in Nederland.
We weten al langere tijd dat PFAS zorgwekkende chemische stoffen zijn, omdat ze niet of heel langzaam afbreken in het milieu. We weten nog niet precies wat deze stoffen in het lichaam doen. Daarom is het belangrijk om te blijven zorgen dat PFAS niet verder in het milieu terechtkomen. De GGD Zeeland onderstreept het belang van het dichtdraaien van de PFAS-kraan en steunt het standpunt van GGD GHOR Nederland: Snel verbod op PFAS noodzakelijk voor publieke gezondheid.
De eerder gegeven adviezen door GGD Zeeland blijven ongewijzigd:
- Eet geen zelf gevangen vis en garnalen uit de Westerschelde en beperk de consumptie van zelf geraapte schelpdieren.
- Koop vis, garnalen, schaaldieren en zeegroenten bij voorkeur in de winkel.
- Eet geen eieren van hobbykippen, eieren uit de supermarkt, speciaalzaken of van de markt zijn veiliger.
- Zwemmen in de Westerschelde is veilig op officiële zwemwaterlocaties, douchen na het zwemmen wordt aanbevolen.
- Voorkom dat kinderen en huisdieren zeeschuim inslikken.
- Eet gevarieerd, spoel groenten en fruit goed af en was regelmatig je handen, zeker voor het eten of na het werken in de tuin of moestuin.
- Vermijd producten met PFAS waar mogelijk.
Maak je je zorgen over PFAS en je gezondheid? Stel je vraag dan via ons PFAS-loket of raadpleeg de veelgestelde vragen en antwoorden op onze website of de website van GGD Leefomgeving.