Bijna iedereen in Nederland heeft een mobiele telefoon en gebruikt internet. Alle informatie die je binnenkrijgt en verstuurt met je telefoon of draadloze computer, gaat via zendmasten. Dat gebeurt met elektromagnetische golven. Je hoort mensen vaak praten over radiogolven of straling. Dat is hetzelfde als elektromagnetische golven.

Elektromagnetische velden

Elektromagnetische velden zijn overal om ons heen. De aarde heeft zelf een magnetisch veld (denk aan het kompas) en een elektrisch veld (denk aan bliksem). Daarnaast wekken we elektromagnetische velden kunstmatig op. Kunstmatig opgewekte elektromagnetische velden gebruiken we bijvoorbeeld om draadloos informatie te verzenden. Apparaten die werken met elektromagnetische velden zijn: radio, televisie, mobiele telefoons, afstandsbedieningen en babyfoons. We maken steeds meer gebruik van elektromagnetische velden.

Gevaarlijk?

Veel mensen vragen zich af of de straling van telefoons of van zendmasten gevaarlijk is. Het korte antwoord is: we weten het nog niet helemaal. We denken van niet, maar er wordt nog veel onderzoek gedaan om deze vraag beter te beantwoorden.

Contactformulier Medische Milieukunde

Neem voor vragen contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.