Lood is een metaal. Vroeger werd het heel veel gebruikt, bijvoorbeeld in de bouw, in verf en in benzine. Daardoor is het op veel plekken in het milieu terecht gekomen. Tegenwoordig krijgen we al veel minder lood binnen dan de mensen vroeger. Dit komt doordat het niet meer in benzine en verf zit. Ook zijn de meeste drinkwaterwaterleidingen van lood inmiddels vervangen door koperen leidingen. In sommige huizen is dat echter nog niet gebeurd en op sommige plaatsen zit lood in de bodem.

Op welke plekken zit lood in de grond?

In Nederland zit op veel plaatsen lood in de grond. Vooral in gebieden met oudere gebouwen. Bijvoorbeeld in:

  • Wijken die voor de oorlog gebouwd zijn.
  • Het centrum van oude dorpen.
  • (Oude) industriegebieden.

Wil je weten of er lood zit in de grond van jouw tuin? Kijk op de website van het bodemloket of neem contact op met je gemeente. Ook in Zeeland zit op sommige plaatsen mogelijk lood in de grond. Bekijk de kaart met aandachtsgebieden waar lood in de bodem kan voorkomen.

Heb jij nog loden waterleidingen in je huis?

Woon je in een huis dat vóór 1960 gebouwd is? Dan kunnen er nog loden waterleidingen in je huis zitten. In dit filmpje kun je zien hoe je een loden waterleiding herkent. Als je nog loden waterleidingen hebt, dan moet je ze laten vervangen door koperen waterleidingen. Meer informatie hierover vind je op de website van milieucentraal.

Lood en gezondheid

Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen tot 7 jaar zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Want ook baby’s in de buik kunnen lood binnenkrijgen, via hun moeder.

Hoe kinderen lood binnen kunnen krijgen en wat je kunt doen om te zorgen dat ze zo weinig mogelijk lood krijgen, lees je op de website van GGD leefomgeving.

Folder

Het Zeeuws platform bodembeheer heeft in samenwerking met GGD Zeeland een folder opgesteld met alle tips en maatregelen, die je kunt nemen om de inname van lood te verminderen.

Vragen?

Heb je vragen over lood in de bodem of de bodemkwaliteit in jouw buurt? Neem dan contact op met je eigen gemeente. Wil je meer weten over lood en gezondheid? Neem dan contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.