Kwik werd vroeger ook wel kwikzilver genoemd. Het is een metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar is. Vroeger werd kwik veel gebruikt in bijvoorbeeld thermometers en barometers. Maar omdat het erg giftig is, mogen de meeste producten met vloeibaar kwik nu niet meer worden gemaakt. Veel mensen hebben nog een oude barometer of thermometer in huis. Als zo’n apparaat breekt of valt, komt er kwik vrij. En daar kun je ziek van worden.

In wat voor voorwerpen zit kwik?

Kwik zit bijvoorbeeld in oude thermometers, barometers, bloeddrukmeters en industriële klokken. Kwik zit ook in lampen. Bijvoorbeeld in spaarlampen en tl-lampen. Het heeft dan vaak de vorm van een poeder. In lampen zit zo weinig kwik, dat het niet gevaarlijk voor je is. Breekt er een lamp? Ruim het dan wel goed op. Doe dat volgens de opruiminstructies van het RIVM. Op de website van GGD leefomgeving staat meer informatie over hoe je problemen voorkomt met kwik.

Kwik en gezondheid

Als je lange tijd een beetje kwikdamp inademt, krijg je een kwikvergiftiging. Dat is slecht voor je zenuwen en nieren. Je kunt dan bijvoorbeeld de volgende klachten krijgen:

  • Spiersamentrekkingen; beven of trillen.
  • Prikkelbaarheid.
  • Slechte concentratie en moeite om dingen te onthouden.
  • Rode verkleuring en schilfering van de huid in het gezicht of van handen en voeten.
  • Jeuk of pijn aan vingers en tenen.
  • Ontstoken tandvlees.

Sommige van de klachten komen ook voor bij andere ziektes. Daardoor denken mensen zelf, en ook dokters, bij deze klachten vaak niet meteen aan een kwikvergiftiging.

Contactformulier Medische Milieukunde

Neem voor vragen contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht zo snel mogelijk te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.