Het zorgen voor een goede hygiëne is van belang om infectieziekten te voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep, zijn onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen snel. Maar er zijn ook ernstigere infectieziekten, die om een goede medische behandeling vragen.

Handen wassen

Bacteriën en virussen zijn overal. Vaak worden deze via de handen verspreid. Was regelmatig je handen met water en zeep. Hiermee verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt. Lees meer over wanneer en hoe je je handen moet wassen op de website van het RIVM.

Schoonmaken

In vuil en stof kunnen ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen. Door schoon te maken is niet alleen je huis lekker fris, maar verwijder je ook deze ziekteverwekkers. Zo verklein je de kans dat je ziek wordt. Lees meer over hoe, waarmee en hoe vaak je moet schoonmaken op de website van het RIVM.

Huisdieren

Huisdieren geven veel plezier aan mensen. Soms dragen deze dieren ziekteverwekkers bij zich, zoals parasieten, bacteriën, virussen, schimmels of wormeneitjes. Deze ziekteverwekkers kunnen je ziek maken. De dieren zijn daar zelf vaak niet ziek van maar kunnen jou dus wel besmetten. Met eenvoudige hygiënemaatregelen, zoals handen wassen na het aanraken van een dier, voorkom je dat je ziek wordt.

Voedselinfectie

Bij het bereiden, het eten én het bewaren van voedsel is het belangrijk dat je voldoende hygiënemaatregelen neemt. Hiermee kan je een voedselinfectie voorkomen. Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. Deze kan ontstaan als je iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Eenvoudige maatregelen kunnen voorkomen dat voedselinfecties ontstaan. Welke maatregelen dit zijn lees je op de website van het RIVM.