Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor de één gezellig is, kan voor de ander hinderlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen last heeft van de rook van hun buren. Mensen hebben bijvoorbeeld last van de geur of van het roet dat op hun spullen komt. Sommige mensen krijgen ook gezondheidsklachten door de rook.

Helaas stoken steeds meer mensen hout. Niet alleen voor de gezelligheid. Maar ook om het huis te verwarmen. Ongeveer 1 op de 5  van de Nederlandse huizen heeft een verwarming die brandt op hout.

Houtrook is altijd ongezond, voor jezelf en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten bijvoorbeeld fijn stof en roet. Houtrook veroorzaakt luchtverontreiniging. En niet zo’n beetje ook. Wist je dat twee uur hout stoken even veel fijn stof in de lucht brengt, als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt? Als je hout stookt, komen er ook giftig stoffen vrij en stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Lees meer over luchtverontreiniging op de website van GGD leefomgeving.

Heb je een open haard of houtkachel, en doe je die vaak aan? In huizen waar regelmatig de open haard of houtkachel brandt, hebben vooral kinderen een groter risico op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn: verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking.

Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor rook van een houtkachel. Zij hebben vaker last van benauwdheid, hoesten en slaapproblemen. Ze hebben ook vaker jeuk of pijn aan hun ogen en keel.

Wat kun je zelf doen?

Het allerbeste is natuurlijk om geen hout meer te stoken. Maak je toch je open haard, vuurkorf of houtkachel aan? Volg dan de tips op de website van GGD leefomgeving. Daar lees je ook meer over wat je kunt doen wanneer je last hebt van het stookgedrag van je buren. Ook vind je meer informatie in deze factsheet over houtrook.

Contactformulier Medische Milieukunde

Neem voor vragen contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.