Veel mensen hebben in ons land last van geluid. De grootste bron van geluidshinder is het wegverkeer. En op nummer twee staan… vliegtuigen en de buren.

Of mensen last hebben van een geluid hangt af van:

 • De kenmerken van het geluid: de sterkte, de toonhoogte en het soort geluid.
 • De situatie: wie maakt het geluid en wanneer?
 • En de persoon: hoe gevoelig ben je voor geluid?

Hoe gevoelig ben jij voor geluid? Doe hier de test!

Van wie of wat kun je last hebben?

De belangrijkste oorzaak van hinder van geluid zijn auto’s, vrachtauto’s en brommers. Eén op de drie Nederlanders heeft ernstige hinder van verkeer. Op een gedeelde tweede plaats staan vliegtuigen en buren. Ongeveer twaalf procent van de Nederlanders heeft last van geluid van vliegtuigen. Een even groot deel heeft hinder van de buren. Sommige mensen hebben hinder van een zacht, laag geluid. Lees meer hier over op de website van GGD Leefomgeving.

Gezondheidsklachten

Mensen reageren verschillend op geluid. De één krijgt wel klachten en de ander niet. Door geluidshinder kan het zijn dat je:

 • Slecht slaapt, waardoor je minder goed uitrust.
 • Minder goed kunt opletten op het werk of op school.
 • Stress krijgt.
 • Sneller boos wordt.

Je kunt ook klachten krijgen door geluid als je geen hinder hebt. Woon je op een plek waar ’s nachts veel geluid is door verkeer? Dan heb je meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Ook als je geen last hebt van het lawaai.

Hele harde geluiden kunnen je oren beschadigen. Vaak kies je er zelf voor om naar bijvoorbeeld harde muziek te luisteren. Maar het resultaat kan een levenslange handicap zijn. Tips om gehoorschade te voorkomen en toch lekker naar muziek te luisteren, lees je op de website van GGD Leefomgeving.

Wat kun je doen om geluidshinder te voorkomen?

Iedereen heeft wel eens last van geluid. Dat kun je niet voorkomen. Maar je kunt wel voorkomen dat je er elke dag veel last van hebt.

 • Ga je verhuizen? Let bij het huren of kopen van een huis op de omgeving. Is er een drukke weg of andere geluidbron in de buurt? Ga dan ook een keer ‘s nachts luisteren. Luister of het geluid voor jou hinderlijk is. Als je je snel ergert aan geluid, zoek dan een woning op een stillere locatie.
 • De meeste woningen hebben een rustige en een drukke(re) kant. Slaap als dat kan aan de rustige kant van de woning.

Wat kun je doen als je geluidshinder hebt?

Kom in actie: ga in gesprek met de veroorzaker van het lawaai. Of dien een klacht in bij de instanties, zoals je gemeente of de omgevingsdienst.

 • Heb je last van het geluid van een weg? Je kunt daar maatregelen tegen nemen. Vooral gevelisolatie en dubbelglas verminderen de overlast. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.
 • Heb je de neiging om het raam dicht te houden vanwege het geluid? Dat is niet verstandig, want ventileren is erg belangrijk. Schaf speciale ventilatieroosters aan die lucht wel doorlaten, maar geluid niet. Of ventileer extra aan de rustige kant van de woning.
 • Heb je last van je buren? Probeer dan samen een oplossing te zoeken. Vind je dat lastig of valt er niet met je buren te praten? Vraag dan of de gemeente kan helpen. De gemeente kan soms iemand sturen die bij het gesprek aanwezig is en daarbij helpt. Dat heet buurtbemiddeling.

Contactformulier Medische Milieukunde

Neem voor vragen contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Zeeland via onderstaand contactformulier. Wij streven er naar om op jouw vraag of klacht binnen drie dagen te reageren. Je kunt ook bellen met 0113 – 249 400.