Schadelijke bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Soms heb je dan medicijnen nodig om de bacteriën te doden. Deze medicijnen zijn antibiotica. Bacteriën kunnen ongevoelig (resistent) worden voor bepaalde antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Het wordt dan moeilijk om de infectie te behandelen.

Waardoor worden meer bacteriën resistent?

Als een mens of dier vaak antibiotica krijgt, ‘wennen’ de bacteriën aan dit geneesmiddel. Zij kunnen zich dan zo aanpassen, dat antibiotica geen effect meer heeft. Ook bij onjuist of onzorgvuldig gebruik van antibiotica, kunnen resistente bacteriën ontstaan. Bijvoorbeeld als je de antibiotica niet volgens het voorschrift van je arts gebruikt. Of als dieren uit voorzorg antibiotica krijgen.

Hoe raak je besmet met resistente bacteriën?

De resistente bacteriën verspreiden zich op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door direct contact met dieren of via andere mensen, in het ziekenhuis of op reis. Besmetting is vermoedelijk ook mogelijk via voedsel. Bijvoorbeeld als iemand (onvoldoende verhit) vlees eet van dieren, die resistente bacteriën bij zich dragen.

Wat doet de overheid hier tegen?

Het probleem van antibioticaresistentie is zeer omvangrijk. Samen met de betrokken partijen neemt de overheid maatregelen, op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriën. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.