Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neus-keelholte zonder dat je er ziek van wordt. Je kan dan wel een ander besmetten. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen.
Meningokokkenziekte in Nederland
Begin deze eeuw werden veel kinderen ziek door de meningokok C. Daarom is sinds 2002 vaccinatie tegen dit type opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor peuters van 14 maanden. Tussen 2015 en 2018 was er een toename van ernstige ziektegevallen en overlijdens door meningokok type W. Daarom krijgen peuters van 14 maanden en jongeren van 14 jaar sinds 2018 een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
Inenting tegen meningokokkenziekte
Kinderen worden ingeënt tegen meningokokken typen ACWY. Het meningokokken ACWY-vaccin bevat deeltjes van de 4 meningokok bacteriën. Je kunt geen meningokokkenziekte van het vaccin krijgen. Het lichaam maakt afweerstoffen tegen de deeltjes van het vaccin waardoor je daarna geen meningokokken ACWY-ziekte meer kan krijgen. De vaccinatie tegen meningokokken wordt op het consultatiebureau gegeven, tegelijk met de eerste BMR-vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden. Ook jongeren van 14 jaar ontvangen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte op de deurmat.
Toestemming gegevensuitwisseling
Vanaf 1 januari 2022 hebben alle JGZ-organisaties geïnformeerde toestemming ingevoerd voor het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien wordt de toestemming voor het uitwisselen van persoonsgegevens over vaccinaties met het RIVM digitaal vastgelegd. Lees hier meer over op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.