Hoe werkt het?

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze antistoffen gaan via de placenta naar je baby. Zo is je kindje ook in de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen kinkhoest en griep.

Wanneer?

Je kan de vaccinaties halen vanaf de 22e week tot aan het einde van je zwangerschap. De griepprik kun je alleen halen tussen 15 oktober en 1 maart.

Kinkhoest

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Om baby’s meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Ben jij 22 weken of langer zwanger?

De vaccinatie kan worden gegeven vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. Het advies is om het zo snel mogelijk te doen vanaf de 22e week.

Afspraak maken

Ben je zwanger? Dan zal je verloskundige zorgverlener je wijzen op de gratis vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief geven. Dat gebeurt bij het eerste consult na de 20-weken echo. Wil je een afspraak maken? Dit kan door onderstaand formulier in te vullen. Na het invullen en versturen van het formulier ontvang je van ons een afspraakbevestiging per mail. Wil je de Engelse versie van het formulier/would you like the English version? Application form Maternal Vaccination.

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 40 in.