HetRS-virus (Respiratoir Syncytieel-virus)is de meest voorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij kinderen. Bijna alle kinderen hebben vóór hun tweede verjaardag een infectie met het virus gehad. Het virus komt vooral in de herfst- en wintermaanden voor.  

De meest voorkomende klachten bij een infectie met het RS-virus zijn:verkoudheid en hoesten. Soms zijn de klachten erger: benauwdheid of een piepende ademhaling, koorts, long- en/of oorontsteking.

Vanaf het najaar 2025 wordt de RSV-vaccinatie onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en wordt deze gratis aangeboden aan alle baby’s. De vaccinatie voorkomt een groot deel van de ziekenhuisopnames door RSV bij baby’s. Deze vaccinatie werkt meteen en beschermt vijf tot zes maanden, lang genoeg voor het RSV-seizoen. De vaccinatie bevat antistoffen tegen het RS-virus, waardoor het lichaam deze niet zelf hoeft aan te maken. Het is daardoor niet belastend voor je kind en geeft hierdoor veel minder bijwerkingen. Een prik met antistoffen heet passieve immunisatie en is dus anders dan een vaccinatie.  

Het immuniseren gebeurt in twee delen.

Wordt je kind geboren tussen 15 september 2025 en 31 maart 2025?

Er komt een jeugdverpleegkundige bij je thuis langs voor een kennismaking en om te kijken hoe het met je kind gaat. Als je dat wil, krijgt je kind gelijk de RSV-vaccinatie. Zo is je kind gelijk bij de start van het RSV-seizoen al beschermd. 

Is je kind geboren tussen 1 april 2025 en 15 september 2025?

Om je kind zo goed mogelijk te beschermen tijdens het RSV-seizoen, zien we je kind graag rond 1 oktober op het consultatiebureau voor de immunisatie. Je ontvangt begin september een brief met meer informatie van het RIVM. Hierin staat wat je kunt doen om een afspraak te maken. Als je binnenkort een afspraak hebt op het consultatiebureau, dan kan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts dit contactmoment ook alvast inplannen.

Voor meer informatie over de afspraak, kan je vanaf september contact met ons opnemen via telefoonnummer: 0113-249315.