Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen.

Kinderen kunnen door langdurige of hevige diarree uitdrogen. Rotavirusinfecties komen vaak voor bij jonge kinderen tot twee jaar. Het rotavirus is heel besmettelijk.

De vaccinatie beschermt tegen ernstig ziek worden door het virus. Het is een vloeistof die in de mond wordt gedruppeld. Het vaccin wordt in Nederland sinds 2024 gegeven, maar bestaat al langer en wordt sinds 2006 in steeds meer landen gegeven.

Meer informatie over de rotavirusvaccinatie
Je baby krijgt het vaccin niet via een inenting, maar via druppels in de mond. Dat is wel zo prettig voor je kind én voor jou.

Bijwerkingen

De meeste baby’s hebben weinig last van bijwerkingen. De meest voorkomende klacht is enkele dagen wat dunnere ontlasting. Dit komt voor bij 1 tot 10% van de kinderen. Bijwerkingen kunnen optreden in de eerste 2 weken na het toedienen, meestal binnen 8 dagen. Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van het vaccin en op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb. Neem contact op met de huisarts bij zeldzame bijwerkingen zoals hevige buikpijnaanvallen, heel erg huilen, braken en slijmerige en/of bloederige ontlasting.

Naast licht vervelende bijwerkingen heeft de rotavirusvaccinatie ook een positief effect. Doordat er sucrose (een soort suiker) in zit, heeft het vaccin een pijnverlagend effect. Als je kind meerdere vaccinaties tegelijk krijgt, geven we de rotavaccinatie daarom als eerste. Dat is veilig, efficiënt en dus fijner voor je baby.