Informatie van de Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft veel informatie over het coronavirus (COVID-19) verzameld op www.rijksoverheid.nl/corona. Kijk hier voor vragen en antwoorden over onder andere
– Herhaalprik tegen corona
– Testen bij klachten corona bij de GGD
– Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona
– Vakantie en inreisregels
– In isolatie na een positieve (zelf)test

Coronavaccinatie

Kijk voor alle informatie over coronavaccinaties op:

Verspreiding coronavirus voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was vaak en goed je handen; Lees hierover meer op de website van het RIVM;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Geef elkaar de ruimte;
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is of als je je daar prettig bij voelt;
 • Zorg voor voldoende frisse lucht;
 • Klachten? Blijf thuis en doe een zelf test.

Coronatest

Sinds 11 april is het niet meer nodig is om na een positieve zelftest een bevestigingstest te doen bij de GGD. Heb je corona-gerelateerde klachten? Dan is een zelftest voldoende, maar Zeeuwen die écht zeker van hun zaak willen zijn blijven gewoon welkom bij onze teststraten. Dit geldt ook voor kinderen. Voor specifieke doelgroepen is het advies nog wel om naar de GGD te gaan om de meest gevoelige test te doen. Bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of mensen met een immuunstoornis

Je kunt je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op een testlocatie van de GGD. Kijk hier voor alle testlocaties in Zeeland. Wil je meer weten over het maken van een afspraak, de uitslag of het testen van kinderen op het coronavirus? Lees dan verder op de pagina over coronatesten bij GGD Zeeland.

Kinderen testen op corona

We kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over het testen van kinderen. Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen worden op de pagina ‘Kinderen testen op corona’ beantwoord.

Zelftesten

Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis kunt afnemen. Als je klachten hebt die wijzen op een mogelijke coronabesmetting, dan is het nu voldoende om een zelftest te doen. Als die positief is hoef je niet naar de GGD om die te laten bevestigen. Voor mensen die in de zorg werken of mensen met een immuunstoornis is het advies nog wel om naar de GGD te gaan om de meest gevoelige test te doen. Als de zelftest positief is dan blijft het advies om wel in isolatie te gaan. Want zo voorkom je dat je anderen besmet. Zelftesten koop je bij de apotheek, drogist of supermarkt.

Lees meer over zelftesten op de website van de Rijksoverheid.

 

Wanneer u naar de GGD gaat voor een test

Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet vanzelfsprekend de beste optie als ze klachten hebben zoals:

 • Zorgmedewerkers (om op dag 5 uit quarantaine te kunnen, is ook een PCR-test nodig).
 • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
 • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
 • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
 • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Maak online een testafspraak bij de GGD (coronatest.nl). Of bel naar 0800 1202.

Negatieve test voor reizen

Om te reizen naar het buitenland heb je soms een negatieve uitslag nodig van een coronatest (testbewijs) bij een commerciële aanbieder. Lees meer over testbewijs voor uw reis.

Meer informatie

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Meer informatie over uitwerking van de maatregelen van de Rijksoverheid in Zeeland staat op www.zeelandveilig.nl. Bij vragen over je gezondheid kun je terecht bij je eigen huisarts.

De professionals van GGD Zeeland helpen je graag bij vragen over corona en maken een afspraak voor je. van maandag tot en met zondag via 0113-249 442 van 8.00 uur tot 20.00 uur.