Welbevinden Lekker in je vel

Lekker in je vel

Met het merendeel van de Zeeuwse jongeren gaat het goed: zij zitten lekker in hun vel

Jongeren die lekker in hun vel zitten hebben meer zelfvertrouwen en zijn weerbaarder. Hierdoor kunnen zij zich beter inleven in een ander, beter omgaan met emoties van zichzelf en anderen en hechtere relaties opbouwen.

Lekker in je vel

Met het merendeel van de Zeeuwse jongeren gaat het goed en zij zitten lekker in hun vel. Zo beoordeelt 85% de eigen gezondheid als (zeer) goed, is 83% (zeer) gelukkig en 89% voldoende weerbaar. Meisjes zitten over het algemeen iets minder goed in hun vel dan jongens (zie figuur 1).

Hoe hoger het onderwijsniveau van de leerlingen, hoe beter ze hun eigen gezondheid beoordelen (zie figuur 2). Zo beoordeelt acht op de tien VMBO-bk leerlingen (80%) hun gezondheid als (zeer) goed en bij VWO leerlingen is dit bijna negen op de tien leerlingen (88%).

Ten slotte valt op dat leerlingen in klas 4 hun eigen gezondheid minder vaak als (zeer) goed beoordelen en iets minder vaak (zeer) gelukkig zijn dan leerlingen in klas 2 (zie figuur 3). Wat betreft weerbaarheid zien we geen significante verschillen in leerjaar.